Новата ЕК предвижда 300 млрд. евро за инвестиции и заетост

В следващите пет години ЕС няма да се разширява повече.

Новата Европейска комисия предвижда 300 млрд. евро за инвестиции и заетост. Подробно разсписани мерки ще бъдат представени до края на годината. Това заяви нейният бъдещ председател Жан-Клод Юнкер по време на реч пред евродепутатите в пленарната зала в Страсбург, съобщава БНР.

Той е категоричен, че фискалните правила няма да се променят, но ще се прилагат гъвкаво – защото икономически растеж не се постига само с финансова дисциплина. Средствата ще дойдат както от Европейския съюз, така и чрез частни капитали. Юнкер е на мнение, че бизнесът също има отговорности към обществото, а предприемачите трябва да инвестират в трудовия пазар.

Бъдещият председател на Европейската комисия обаче отхвърли възможността за промяна на правилата за финансова дисциплина – той беше категоричен, че те ще се спазват и занапред, но с допустимата от европейските договори доза гъвкавост.

„Хората губят вяра в европейския проект, трябва да им вдъхнем нова надежда – или ще доближим европейците до ЕС и ще успеем заедно, или ще се провалим заедно“, предупреди още Юнкер.

Той обеща пред Европейския парламент силна, ефективна, политическа комисия, в която всички комисари ще са равни, но ще работят екипно, а не всеки в своята сфера. В следващите пет години ЕС няма да се разширява повече. Юнкер отбеляза, че неговият екип е съставен от четирима бивши премиери, 18 бивши министри, седмина досегашни еврокомисари, девет от които са жени.

Основната задача на новите комисари е да се справят с равнищата на безработицата, да се работи усилено в областта на цифровата икономика и да се търсят инвестиции в този отрасъл. „Искам Европа да има най-високите постижения в социално отношение“, допълни още Юнкер.