​Президенти на членки на ЕС умуват за обща имиграционна политика

Теми на разговорите им са още енергетиката и новите технологии

Президентите на 9 държави от Европейския съюз, сред които и Росен Плевнелиев, се събират на 10-ата неформална среща на групата “Арайолуш” в португалския град Брага.

Тя е създадена през 2003 г. в португалския град Арайолуш от тогавашния президент на страната Жорж Сампайю. В нея влизат представители на европейските страни, които не представляват държавите си на европейски съвети и извън нея рядко имат възможност да се съберат заедно и да обсъждат общи проблеми. Целта е да се получат неформални и открити разговори по теми, свързани с енергетиката, имиграцията и новите технологии.

В манастира Тибаеш, близо до град Брага, вече са се събрали държавните глави на Португалия, България, Германия, Австрия, Финладия, Унгария, Латвия, Полша и Естония. Първата сесия от разговорите е за енергетиката. Срещата продължава с обсъждане на въпроса за имиграцията към Европейския съюз. Това става в момент, когато от Сирия идва нова бежанска вълна.

Още преди началото на срещата българският държавен глава Росен Плевнелиев разговаря с португалския президент Анибал Каваку Силва.