130 000 кюрди влязоха в Турция за два дни

Обявената за терористична организация ПКК призова кюрдите в Турция да се включат в борбата с джихадистите

Повече от 130 000 кюрди влязоха на територията на Турция от съседна Сирия само през последните два дни, бягайки от настъпващите бойци на „Ислямска държава”, обяви вицепремиерът Нуман Куртулмуш, цитиран от АФП.

Първоначално се съобщаваше за 100 000 души, преминали границата в рамките на два дни, което накара Турция да започне да затваря някои от граничните пунктове със Сирия.

Затварянето на границата е провокирано от възникнали в неделя сблъсъци между турските сили за сигурност и протестиращите кюрди. Част от тях настоявали да преминат в Сирия, за да се сражават срещу ислямистите. Турските сили за сигурност използваха сълзотворен газ и водни оръдия, за да спрат кюрдските бойци да преминат в Сирия. Конфликтът в съседната държава заплашва крехкия мир с Кюрдската работническа партия (ПКК), обявената за терористична организация, която от десетилетия се бори за кюрдска автономия в Турция.

В понеделник Кюрдската партия в Турция ПКК призова кюрдите в страната да се включат в борбата срещу „Ислямска държава” след обсадата на населен предимно с кюрди град в Сирия близо до гранизата.

„Часът на славата е настъпил. В съпротивата няма различия”, се казва в комюнике на кюрдското въоръжено движение в Турция, което призовава към „мобилизация”. В документа се призовават младите кюрди да се включат в сраженията срещу джихадистите, за да пресекат тяхната офанзива. „Ние апелираме целия наш народ и приятелите си да засилят съпротивата в сирийски Кюрдистан ", се казва в призива, цитиран от АФП.

През последните месеци „Ислямска държава” пое контрола над големи части в Ирак и Сирия.

Преди последната бежанска вълна в Турция бяха регистрирани повече от 847 000 бежанци след началото на сирийския конфликт, който започна преди три години. Боевете тогава отслабиха държавата и я превърнаха в средище на джихадисти от целия регион, които накрая се обединиха в „Ислямска държава”.

Държавата изпитва огромни трудности да се справи с огромния наплив от хора, а някои от новодошлите бежанци се настаняват в пренаселени училища заради липса на места.

Повечето бежанци са от град Кобане, където приближаващите бунтовниците са извършили истинско клане. В петък Турция отвори около 30 км от границата си в близост до сирийския град Кобане, от където бягат кюрдите.

Агенцията за бежанците на ООН посочва, че засилва хуманитарните си усилия в региона, защото се очаква още стотици хиляди бежанци да се опитат да преминат границата. „Турция получава всякакъв вид помощ, но това е огромен брой хора“, посочва говорителката на агенцията Селин Юнал.

САЩ заяви, че ще атакува Ислямска държава в Сирия като част от стратегия, която да унищожи джихадистите. До момента САЩ е извършила въздушни удари срещу ИД само в Ирак.

(bTV)