Киноиконата София Лорен стана на 80 години

По повод юбилея на легендарната актриса излезе автобиографична книгa.

Една от иконите на европейското кино – София Лорен навършва днес 80 години. Тя е носителка на две награди Оскар и често е наричана "най-добрият износ на Италия след пастата".

И до днес е смятана за една от най-красивите жени на света. Жена с щастлива кариера, щастлив брак и щастлива майка. По нейно мнение всяка жена може да бъде красива, просто трябва да остава вярна на себе си, да има ясна представа за външните си данни и да поддържа в равновесие външна и вътрешна хармония на духа. София Лорен, италианската актриса, станала прочута с талантливо изпълнените си роли на красиви, страстни и страдащи жени, признава, че е постигнала това равновесие чак в зрелите си години.

Самата актриса споделя, че независимо от своите 80 години не е загубила младежкия си дух. По повод юбилея на Лорен беше публикувана нейна автобиографична книга.

На днешния ден през 1934 година е родена голямата италианска актриса София Лорен, изиграла повече от 80 роли за близо 60 години в киното.

стинското й име е София Вилани Шиколоне. Всеобщо призната е като една от най-красивите жени и най-известната актриса от Италия, a запазеното ѝ амплоа е на типична италианка в романтични комедии, и по-рядко трагедии.

Спечелила е множество международни филмови награди. Носителка е на призове от кинофестивалите в Кан (1961), Венеция (1958, 1998), Москва (1965, 1997) и Берлин (1994). Има пет награди Златен глобус и два Оскара - съответно за „Най-добра главна женска роля“ в чуждоезичния филм „Чочарка“ от 1961 г. и „Оскар за цялостно творчество“ през 1991 г. Тя е на 21-во място в Листата на Американския филмов институт за „50-те велики екранни легенди“.


Творбата носи името "Вчера, днес и утре - моят живот" и е с обем от 300 страници. В нея легендарната актриса разкрива пикантни подробности за отношенията си с актьори като Кари Грант, Одри Хепбърн, Марлон Брандо и Ричард Бъртън.

Завърнала се от Америка още по-знаменита и вече богата и независима, София Лорен се омъжва за продуцента Карло Понти. През 1969 г. журналистите от Холивуд присъждат на София Лорен наградата "Златен глобус" като най-популярна актриса в света. Наградата й е присъдена на базата на допитване, проведено в 39 страни. Същата година тя ражда първия си син - Карло Младши-Карлето. След четири години ражда и втори син - Едуардо.

През 1980 актрисата се снима във филма "Историята на София Лорен" в две роли: като своята майка Ромила Вилани и като себе си - София Шиколоне, София Лорен, синьора Понти. През 1991 за рекордно дългата си кариера в киното София Лорен е удостоена със специален „Оскар”. Актрисата не скрива своята възраст и не се стреми да изглежда по-млада, отколкото е. Семейството винаги е било на първо място в живота й. Днес състоянието на София Лорен се оценява на 240 милиона долара. Тя има луксозни къщи в Лос Анджелис и Швейцария. Филмите с нейно участие и до днес се ползват с неизменна популярност. През януари 2007 почина мъжът й – известният продуцент Карло Понти.