​Украйна подозира Кремъл, че готви убийства на сепаратистки лидери

Украинското вътрешно министерство има информация, че руските спецслужби планират да убият лидерите на сепаратистите, тъй като са нежелани свидетели след чудовищната терористична атака срещу малайзийския Боинг над Торез.

Това става ясно от изявлението, направено от съветника на вътрешното ведомство в Киев Зорян Шкириак пред Интерфакс-Украйна.

„Основавайки се на информацията, която получихме, можем да предположим, че Кремъл е готов да „застреля" лидерите на руските терористични групи, действащи в украинските региони Донецк и Луганс", каза той пред украинската медия.

Шкириак подчерта, че Федералната служба за сигурност и Главното разузнавателно управление ще се справят с Игор Гиркин-Стрелков (Стрелок), Игор Безлер (Бес) и един от лидерите на самопровъзгласилата се „Луганска народна република", Валерий Болотов.

Според него само един от терористите може да се върне в Русия като личен политически стратег на Кремъл. Шкириак има предвид Бородай.

Вътрешното ведомство отбелязва, че „след чудовищната терористична атака срещу малайзийския Боинг над Торез", извършен от руски експерти по противовъздушна отбрана, заедно с терористите на Безлер, „тези хора станаха нежелани носители на внушителни компрометиращи доказателства срещу руския президент".

Шкириак добави, че е наредено на руските граничари да не пускат сепартистите да влизат в Русия, за да не ги убият, ако се опитат да преминат през границата. Той подчерта, че вече има съобщени случаи за масови екзекуции на сепаратисти от отряди за отбрана на руско-украинската граница.