Путин заклейми Украйна, обвини я в престъпления срещу народа си

Според него властта в Киев е хунта

Ако са изпратени военни сили в Славянскот Киев, то това е изключително сериозно престъпление против украинския народ. Това заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от РИА Новости. 

По думите му той е разбрал за последните събития в Източна Украйна от медиите. „Ако сегашната власт в Киев е направила това, то говорим за хунта. На първо място, тя няма никаква общонационална легитимност. В най-добрия случай парламентът има някакви елементи от нея, но всички останали институции по едни или други причини нямат и това”, заяви руският президент.

Путин не пропусна да посочи и че днешните събития са доказателство за това, че ако Москва не се беше намесила в кримските събития, положението на полуострова е щяло да бъде много тежко: „В момента за всички е ясно: ако нямаше реална руска поддръжка, жителите на Крим нямаше да имат право на свободно волеизразяване”.

Според Путин, украинските власти трябва да потушат конфликта чрез диалог, а не чрез „легализиране на радикални организации”. По думите му нито „Десен сектор”, нито другите крайнодесни организации от западната част на страната.

В същото време, руският президент пропусна да сподели мнението си за доста по-добре организираните и въоръжени „будни граждани” от улиците на Крим и Източна Украйна, за които Киев и западните му съюзници твърдят, че са от спецзвената на руската армия.