​Вип брадър или опростачването на нацията като дългосрочна стратегия на провалените елити

Честните сини очи на Таско, питоните на Миглена, девственият поглед на щерката на Митко Цонев и други измислени випове

Цялото българско човечество вече е един зловещ формат

Светослав Пинтев

Ще се разрева всеки момент… Като домакиня пред индийски филм, не, пред турска драма, където Бахар е бременна, а Али Ръза страда от хемороиди. Други филми националните телевизии и без това не дават, забравих даже, че съществуват.… Само не знам какво ще правят домакините, когато Ердоган ги забрани.

Ще се разрева от яд, че не мога да си счупя телевизора с огромния чук, който продават в железарския магазин отсреща. Много искам, а не бива. Нали си изкарвам насъщния, като следя новините и понякога коментирам хората в телевизора, както редовно се изразява тв водещият Виктор Николаев. Той явно смята това, че гостите му са вътре в говорящата кутия е много изискано.

Простота или простотия? Двете понятия са сходни, но в България преобладава простотията. И точно простотията е поставена от днешните политици на пиедестал, разправя във фейсбук приятелката ми Таня. Оказва се, че е права.

Започвам да си мисля, че ще излезе вярна една конспиративна теория, която доскоро смятах за крайно нелепа-опростачването на нацията е дългосрочна стратегия на елитите. На псевдоелитите, ако трябва да бъдем точни, за които

простащината е естествена среда

И смятат, че трябва да я наложат с всички средства. Мислех си, че простащината си вирее сама , но очевидно не е така.

Не мога да си счупя телевизора по чисто битови, даже еснафски причини, бих казал. Ще останат циганчетата без хляб, дето пък викаше знаменитият ми колега в някогашния „Труд“ Мехмед Ходжов . Един човек, от когото Настрадин ходжа, Харун Ал Рашид, Хитър Петър, Дон Жуан, Супермен, че дори и Бойко Борисов, могат само да се учат. Обича Мехмед да пийва ракийка, да хапва едни мезета, които някои религии не одобряват, но държи да е в затворено пространство, да има отгоре плоча, че да не го гледа Аллах. Така ми е казвал. Мехмед се шегуваше, разбира се, но тия малоумници по телевизията, те хич не се шегуват. Те ще бутнат всички плочи и стени, ако може да гледа нацията свещената им простота, както пък се изразил на кладата Ян Хус, когато видял една бабичка да подклажда огъня с нови съчки

Много ми се събра тази вечер, защото се налага по работа да следя помийната яма, наречена български ефир. Той не е виновен, де, ефир като ефир. Матриалът наистина се оказа ужасяващ боклук, особено този на псевоелита.

Първо трябваше да гледам как червеният депутат Таско ми обяснява колко далече от конспирацията, задкулисието и намк’во е БСП. Егати наглеца. Това е същият Ерменков, който организираше едни протести, подклаждани от Кремъл и обясняваше на хората, че е независим експерт, а той бил десар. Същият, който обяснява, че проектът АЕЦ „Белене“ и сега е необходим на България. По повод на дружбата с АБВ коментира със следния стилистичен бисер: 

„Яли сме вече тази попара, защо втори път да я преяждаме“

Ма вие знаете само да преяждате бе Таско.

Реших да пиша коментар за простотията в риалити шоуто и в цялото българско човечечество, както елегантно се изрази една миска. Това ще рече, че трябва да хвърля едно око на формата. Ала цялото българско човечество вече е един зловещ формат.

Реве ми се като гледам как дъщерята на Митко Цонев сияе в къщата, как искрено се забавлява.

Реве ми се, като гледам как един писател, определяш себе си като нечовешки талантлив , което е може би вярно, си вади кирливите ризи .

Слушам как дамичката в червено Миглена Ангелова, която наскоро обяви, че журналистите трябва да се бият, когато снимат, с много любов разказва за своите домашни любимци – два малки питона. И колко приятно било, да ги накачи по себе си, та когато и звънне досадна съседка, да отвори и да каже: „Не правете резки движения!“ Жалко, че не сме забелязали да проявява поне една малка любов към ближните си. А тя дори се определя като журналистка. Та това е изводът :“Не правете резки движения“.

Всички телевизии въртят от зори в първия учебен ден брутална гавра с бой и събличане на 14 годишно момиче във Враца. Според коментари под клипа побойничките са 15-годишни, а подложената на унижение е на 14.
На клипа се вижда как две момичета се нахвърлят върху позната, обвинявайки я, че е правила секс с някакво момче. Докато едната побойничка напада жертвата, удря я, дърпа я за косата и я поваля на земята, другата снима случващото се с телефон. В края на това потресаващото видео момичетата карат жертвата си да се съблече чисто гола. С гневния плам на джихадисти.
Момчето, разпространило клипа твърди, че този бой не се случва за прът път, друг път момичето също еунижавано така. Това вече е 

норма в нашето общество

Психолог коментира случая така: „Децата демонстрират гняв, желание за отмъщение, желание да доминират и унижават. Чрез този поведенчески акт се цели надмощие и борба за йерархия – поведение, присъщо на животните. Когато животните се борят за власт, по-слабото показва корема си (най-незащитената си област), а тук се показва голота, което има същата цел”,

Какво повече да си кажем. Варварите победиха. Нахлуха от малкия екран и разрушиха всичко, което имахме.