​Бат’ Сали превърна „концесия“ в дума на годината

Рецидивиста-водач на листа в Самоков разкрива цинизма на механизма на партийното кадруване

Иво Инджев, Ivo.bg

Макар да си проси подигравката заради смехотворната употреба на една твърде сложна ( като за него) дума в днешното му ранно сутрешно интервю по Нова телевизия, видният функционер на ДПС Бат’ Сали не предизвиква у мен желание да остроумнича по този повод. Напротив, ще го подкрепя в констатацията му, че партията му има „концесия” , но не само в случая с рецидивиста Пиже, вкаран лично от него като водач на депесарската листа за местните избори в Самоков.

Дългогодишният политик Александър Методиев явно се е наслушал на констатацията, как ДПС взе на концесия държавата и тази думичка му се е набила в главата като нещо много важно, хубаво, тежко, значимо, непреодолимо, необратимо. Направо като концепция за недосегаемост!

Дали Бат’ Сали ще сбърка констатация с конституция или с констипация не е най-големият проблем с неговата излагация пред цялата телевизионна нация. Проблемът е по-скоро в това, че освен значението на „учените думи”, същият не разбира елементарните правила в политиката, които забраняват един доказан рецидивист със 7 присъди и текущо производство за ново престъпление в момента, който налита на бой срещу журналисти и вкарва своя пряк бос в обяснителен режим, да бъде даван за пример на хората, от които се изисква да си го изберат за началник.

Каквато и друга глупост да беше казал Бат’ Сали, тя нямаше да е толкова шокираща, колкото твърдото му убеждение, че е направил правилния избор за водач на листата с 

още по-неграмотния от него Пиже

В тази простоватост на реакцията му се отразява като в огледало цялата грозота на философията, която движи раздавачите на порции в българската политика. Ако някой досега се е съмнявал в бруталността на тази мотивация, то случаят с рецидивиста-водач на листа в Самоков разкрива цинизма на механизма на партийното кадруване.

В случая тази философия лъсна на подсъзнателно ниво поради примитивизма на приматите, на които по една случайност се натъкваме. Но много по-опасни са лустросаните мутри на образованите кандидати с подобен манталитет. Те са не по-малко

лакоми за раздаване на порции в държавата

За разлика от търгуващите с нелегален ток в рамките на циганската махала сред правилно говорещите български език има износители на ток извън България. Те не налитат да бият журналисти, напротив, ухажват ги без край. „Любовта” им е взаимна.

Някои от тези цивилизовани кандидати ни управляват ни гледат втренчено от билбордовете в центъра на София с внушението, че са готови да ни оправят вкупом. Защото са ги взели на концесия кадруващите мафиоти с белите якички, които трябва да си избият инвестицията.

Така че „концесията”, макар и неволно спомената днес от Бат’ Сали, има шансовете да се превърне в откровението на годината. Ако не и на годините на прихода ( за концесионерите).