​Граждани стягат епичен отпор на аферата – „Мая Манолова – национален омбудсман“

Във Фейсбук вече набира гняв нова виртуална общност срещу червената пчеличка

Иво Данев

Изборът на Мая Манолова за национален омбудсман набира свирепа съпротива в обществото. На всички е пределно ясно, че без политическа далавера, тоест без съглашателство между ГЕРБ, Реформатори, Патриоти, БСП, ДПС и Гоце Първанов това няма как да стане, а ако се случи, означава единствено едно – политическият елит отново се договаря нечистоплътно зад гърба на избирателя. Тоест, номинацията и изборът на червената устатница Мая няма да е с нищо по-различен от аферата с Делян Пеевски и ДАНС. Отпорът и този път ще бъде епичен.

Само дни след като името на Манолова лъсна в медиите като потенциален омбудстман, в социалната мрежа Фейсбук народният гняв роди нова виртуална общност: 

„Не искам Мая Манолова за омбудсман“

До сега тя е получила само за часове подкрепата на над 2500 българи, които открито смятат, че с подобни скодоумни идеи политиците се подиграват с избирателите.

През октомври изтича мандатът на сегашния омбудсман Константин Пенчев, който най-вероятно ще поеме към Канституционния съд. По закон неговият заместник трябва да бъде избран до 20 август, но тъй като тогава е редовната депутатска ваканция, решението трябва да бъде взето до 31 юли.

На този етап цялата информация е неофициална и относително условна. БСП предстои тази седмица, след Изпълнително бюро да излезе с ясна позиция. Твърди се, че ГЕРБ и Рефоматорите са дали своята благословия за Манолова, но няма официално потвърждение.Знак от страна на реформаторите е единствено неуравновесеният изблик на депутата Борис Станимиров. Във свой статус той казва: "Мая Манолова е много добър избор за омбудсман. Тя е сърцат политик и би била прекрасен омбудсман. Към Мая - респект!..."

Оценката му породи истински водопад от ругатни, от които реформаторските уши сигурно горят. Тази позиция обаче дозасили усещането, че 

управляващите политици са изтъргували избора

на Манолова срещу червена подкрепа за важните промени за съдебната реформа.

Като плюс за Манолова политици изтъкват аргумента, че е добре този пост да се заема от човек от опозицията, а със своята напористост и борбеност тя може да се справя добре със задачите.

Колкото и да изглеждат приемливи и добре гелосани, тези аргументи са несъстоятелни за голяма част от обществото, защото показват, че важни постове в държавата се раздават без правила и открита процедура.

Фактът, че името на Манолова изтече като политически спазарено е лош знак, потвърждаващ наличието на задкулисие в парламента и сред политическия елит. По-обезпокоителното обаче в случая е, че отново през задния вход ни пробутват доста спорен депутат. Като оставим настрана интимните скандали на работливата пчеличка, тя се забърка и в много други афери, които я отдалечават от почтеността и морала в политиката.

Ръждивият гвоздей 

в политическата кариера на Манолова ще остане главната действаща роля, която изигра в Костинбродската афера. Сигналът за фалшивите бюлетини бе пуснат именно от нея в прокуратурата. Тя беше и острието, което трябваше медийно да внуши само ден преди изборите на 12 май 2013 г., че партията на Борисов иска чрез фалшификации да спечели вота. Спектакълът се оказа успешен, на „Позитано“ и в Сараите добре са подредили интригата. Само за часове бяха разколебани близо 10 процента от потенциалните избиратели на ГЕРБ. Самата Манолова, претендираща, че е юрист, много добре е съзнавала, че нарушава конституцията, опорочавайки денят за размисъл, но изпълни политическата поръчка като същински Матросов. Злополучният край на тази афера е вече известен – нищо от обвиненията не бе доказано в съда, прокуратурата се провали тотално, но тази завера коства на българите експеримента „Орешарски“, протести, много нерви и криза в цялата държава. Манолова обаче осребри добре ролята си – получи поста зам. председател на парламента, но радостта и не бе за дълго.

След големите провали на червената депутатка съпартийци изтъкват и факта, че е гласувала „за“ избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, подкрепяйки сляпо мафиотската политика на тогавашния червен лидер Сергей Станишев. Името на пчеличката Мая, както я наричат иронично в БСП, е забъркано и в по-стари скандали. Кюстендилската юристка е известна и като

Сестра Галева, 

защото е защитавала в Дупница интересите на скандалните бизнесмени Братя Галеви, които пък гарантирали гласове за Столетницата. В червените редици помнят и скандалите около мините в Бобовдол, но безспорен е фактът, че Манолова получи политическа реализация при управлението на проваления Станишев.

Днес Манолова е част от вътрешната опозиция в БСП, а преориентирането й към поста на омбудсмана вероятно ще успокои страстите в партията и атаките към председателя Миков. Но на съпартийците си Манолова поне дължи обяснения около предлагания подкуп, за се откаже от надпреварата с мераклиите за лидерския пост на Станишев.

За гражданите обаче изключително неприемливо е институцията на независимия омбудсман да се превърне във филиал на БСП, защото знаем, че бивши комунисти и социалисти няма. Ако все пак политическата клюка стане факт, ще изиграе много лоша шега на ГЕРБ и Реформаторите в навечерието на общинските избори.