Милионери и олигарси надуват новия сапунен мехур - българска СИРИЗА

​Левицата е в тотална безпътица – слаба и разпокъсана, но подчинена на богатите

Крум Благов, специално за Faktor.bg

България е страна на политическите ментета. Партията на Бареков „България без цензура” още не е слязла от сцената, а вече се задава „българската СИРИЗА”, която пък ще прави депутатът Велизар Енчев.

Успехът на Алексис Ципрас подлуди много политици в България, както първата изборна победа на Берлускони в Италия преди 15 години. Тогава Иван Славков създаде партия „Напред България” по примера на „Форца Италия”. Тя също отдавна е в небитието, но си струва да си я припомним, за да разберем страстта на българските политици към имитации.

И блясъкът на оригиналите вече помръкна

„Форца Италия” на Берлускони се сля с други формации и сега е част от „Народът на свободата”, а СИРИЗА претърпя тежък удар, след като Ципрас не можа да разколебае кредиторите и Гърция трябва да продължи да плаща дълговете си, за да не фалира. Нейният евродепутат Манолис Глезос, 92 годишен национален герой на Гърция, даже публично се извини, че е участвал в „тази илюзия”.

Но да оставим италианците и гърците да се справят сами и да се върнем в България. Намеренията на Енчев показват, че левицата ще се раздроби още повече. Тя и сега е на поне три парчета или поне толкова са забележимите. БСП и АБВ са в парламента, а Движение 21 на Татяна Дончева спечели повече от 1 процент от гласовете на изборите и получи държавна субсидия. От неделния конгрес на партията се видя, че тя гради структури и планове. За отбелязване е също, че българката Костадинка Кунева, евродепутат от СИРИЗА, прати приветствие до Дончева, а не до Миков или Първанов.

За сметка на това БСП и АБВ блестяха с отсъствието си. Наистина гости на Движение 21 бяха Петър Мутафчиев и Бриго Аспарухов, но те отдавна не са фактори на „Позитано” 20. Не изглежда вероятно трите парчета да се слепят отново в нещо цяло, въпреки че поне привидно между тях принципните различия са малко, а личните отношения между Георги Първанов, Михаил Миков и Татяна Дончева са добри.

АБВ е личен проект на бившия президент и на други стари муцуни сред социалистите, свалени от постовете си от Сергей Станишев. Също като оригинала те са (на книга) за повече социална политика, срещу плоския данък, който въведоха, когато бяха на власт, и против съюз с ДПС (въпреки че Първанов награди Доган с оредн „Стара планина” по предложение на Станишев). И пак като партията-майка са тясно свързани с олигархичните кръгове – под ръководството на Първанов и Станишев от формация на хората на наемния труд БСП

стана политическа база на олигарсите

Така се стигна до парадокса работниците да бъдат представени в парламента от своите работодатели: милионерите сред депутатите социалисти, протежетата на Ковачки и на Цветан Василев в т. нар. Български демократичен център, част от хората на Местан, чийто електорат са тъкмо най-бедните. Справка – декларациите им пред Сметната палата, които бяха публикувани неотдавна.

В това отношение движението на Дончева се отличава от другите две леви формации, тъй като признава връзките им с олигархията и не желае да върви по този път. Диагнозата й е вярна, но когато си извън властта и дори извън парламента да издигаш такива лозунги е лесно. Олигархия означава срастване на богатството с властта, затова олигарсите по дефиниция не са нито леви, нито десни. Те се присламчват винаги към управляващите. Едва ако и когато Движение 21 стане значителен политически фактор, то ще започне да бъде ухажвано от богатите. Въпросът е дали ще устои тогава.

Курсът на Михаил Миков също е към „олевяване” на БСП, обаче трудно може да се повярва, че формация, в която забогатели чрез властта хора като Георги Гергов и Борислав Гуцанов заемат високи постове, защитава хората на наемния труд. Вижда се, че като парламентарна опозиция партията е слаба и беззъба, а не е ясно откъде може да дойде прилив на избиратели.

Друг съперник, който привлича традиционните гласоподаватели на левицата, е партията на Волен Сидеров. БСП загуби подкрепата на националистите, на крайно левите и на русофилите, които намериха своите лозунги в програмата на „Атака“. Сега 

гласът на Путин в България се предава чрез телевизия „Алфа”

На рехавите митинги „за” Русия и „против” НАТО, свикани през последните седмици по повод на войната в Украйна, социалисти и националисти са заедно. Положението на ръководството на БСП обаче е много деликатно – Сергей Станишев е лидер на ПЕС и партията не може да се дистанцира публично от съюзниците ни от ЕС и НАТО Затова позитивите от подобни акции обира Сидеров, а негативите – Миков.

Очевидно място за нова, истински лява партия в България има. Това увеличава центробежните тенденции и затова колкото по-слаба става левицата, толкова повече се разроява. Друг въпрос е ще стигнат ли силите на Татяна Дончева и Велизар Енчев, за да създадат подобна формация. Досега всички опити на отцепници от БСП да създадат жизнеспособни нови партии са излизали безуспешни. Макар че Евролевицата на Александър Томов успя да влезе в парламента за един мандат, накрая се разпадна. Така че бъдещето на АБВ и Движение 21 също е под въпрос.