​Енергийното оръжие на Путин – скъпи горива за българите, а монополистите у нас били на загуба?

Парадокс - в САЩ бензинът стана по-евтин от литър мляко в България

Сриващите се доходи от петрол вещаят катаклизми, цветни и кървави революции и местни войни

Светлозар Гледачев, финансов анализатор

Петролът пада! Срива се. Но горивата падат ли? Да, ама с колко?Защо не сме доволни? Реципрочно с намаляването на цената на нефта ли? Не точно! Сега с цифри ще си изясним проблема. Петролът се е движил през годините в широки рамки. След 2001 година средно 110$- 120$ и временно с по-високи стойности, до тези ниски нива в момента 43-53$, като тенденцията за падане продължава.Миналата година той се срина с 37%, като само за последните 2 седмици с 5%, а общо за 6 месеца с 50%. Само заради Русия ли се случва това? Тоест - САЩ и световната конспирация искат да разорят братята руснаци, ще ги фалират за да им вземат несметните природни богатства, а Путин като ангелът на доброто се бори срещу световната капиталистическа мафия. Това е PR-а на Путин. Да Русия страда и ще страда много, може и да фалира, но кой им е виновен, че са ресурсоемка, не развита страна, продаваща основно природните си богатства и в световното разделение на труда сами са си избрали тази участ, а не да правят и продават наука, като развитите. Този дял е едва 4%- 8% от БВП. Но най-големи загуби понася Венесуела. Тя има най-големите залежи в света от 298.35 милиарда барела, но сега от няколко месеца внася бензин и бюджетът и е разчетен за цена 162$. Сега губи по над 100$ на барел. От къде да ги вземе? Не ги взима и гражданите и мизерстват с купонна система, за сапун, бензин, дори вода. Страната е с най-много петрол под краката си и социализъм в главата си, но само там. От скоро е забранено да се пазарува от държавните магазини повече от два пъти в седмицата! За справка САЩ имат залежи от едва 33 милиарда барела или над 9 пъти по-малко.

Следва Нигерия - тя губи ако цената е под 126.2$, Иран, ако е под 125$, Русия-100.1$, Саудитска Арабия, ако е под 99.2$ за барел. Саудитска Арабия е най-големият производител в света, но не спира и дори не намаля производството дори и на загуба. Това е нейната цел и стратегия. Да разори в дългосрочен план конкурентите от шисти и северни сондажи и платформи. Тя има натрупани средства да работи на загуба години. Така, че Саудитска Арабия е основният заподозрян за спада с цената, защото има най-голяма и дългосрочна полза от нея. Това са търговски войни, а после политически. Интересите им съвпадат за момента. Тези страни са тотално зависими от петрола почти са станали синоними. Но съвременните анализатори казват, че това състояние на цените няма да е временно, а може да стане дългосрочно. Те смятат, че сме на прага на нов век в технологиите за производство на горива, но и за тяхното ефективно потребление. и т.н., като началото е поставено със „шистовата революция”, един болен за нас проблем. Също така се появи нова теория, че петролът няма да свърши в следващите 20 години, както се прогнозираше, а е почти безкраен продукт. В ново време, той трябваше да свърши през 2000 г, 2020 г и сега най-късно 2050 г.

Фактите: добивът расте, а залежите се увеличават

Резултатът: поддържане на монополно висока цена. Най-големият потребител на петрол в света е САЩ, където се разходват над 19.5 милиона барела дневно. И макар населението на страната да е едва 4%, САЩ потребява около 25% от световния петрол.

По специална програма техният добив е ограничен, а някои техни кладенци са запечатани. 2008 г. те добиват 5 милиона барела на ден, а сега 8.4 милиона и за 2015 г. 9.5 милиона барела на ден или почти двойно повече на ден, а за година 1 642.5 милиона повече. И това е от шисти плюс добив на газ. В света просто има свръх предлагане на петрол, а потреблението намалява поради продължаващата вече 8-а година криза И това няма да е за месец или два, а поне няколко години (може и 4-5, дори до 15 г ), докато се намести целият световен пазар и се съобрази с новите коренно различни условия, такива каквито е нямало никога. За някои от изброените по-горе страни ще е фатално, ако ли не за всички. Те до една са тоталитарни държави, с изкривен пазар, държавен монопол, без демокрация и свобода, т.е държави от 19-и век и феодализма. Липсата на доходи от петрол вещаят катаклизми, цветни и кървави революции и местни войни. Той и Муамар Кадафи мислеше, че държи духът от бутилката, че на господ мястото е вакантно, но... завърши в тръбата. Ако прогнозите се сбъднат подобни сценарии ще се случат, в една , няколко или всички страни, защото „гладът е по-силен от тока”! Но тези държави са големи, огромни, с много милионно население и последиците ще са от световен мащаб. Няма да е буря в чаша вода, а ще е световна буря! А ако е Русия, може и по-лошо - световна война. И всичко това заради една технология, която в България еколозите смятат за по-опасна от атомната бомба. Но... Очаква ни технологична революция, качване на ново по-високо стъпало, което ни вещае световни катаклизми и проблеми, така както винаги досега е било в подобни ситуации. Това не е волатилност на пазарите!

Но да се върнем на нашите си битовизми. Как да спестим стотинки за портфейла? Как така петролът евтин, а бензинът ни още скъп? Горивата паднаха с около 26%, а нефта с 57%. Защо и кой е виновен? Вие си знаете. Последните седмици спадът на цените на горивата се ускори и достига средно европейските и донякъде е съизмерим със спада на цената на нефта. Но доскоро не беше така. Къде е обаче основният проблем? Практически няма разлика между формирането на цената в нашата страна и в останалите страни от ЕС . За база се взима:

1. Нефт като изходна суровина,

2. „Margin” която стойност обединява в себе си – преработка, транспорт, застраховки, складиране (вкл. запасяване), дистрибуция, продажби+печалба ,

3. АКЦИЗ, различен за всяка държава, при нас най-нисък,

4. ДДС. Първият компонент пада с 57%, а другите са без промяна и сумата се намалява само с 26%. Това е някакъв странен вид математика. Логично разликата е печалба, тя се увеличава, но за кой? А нямало монопол на горивата в България или поне картел. „Лукойл“ обявява, че суровината формира 40% от цената. Но да се спрем на втория компонент маржина. Той може да се намали. В държави съседни на нас стойността е следната - Румъния – 0,253€, Гърция – 0,307€, други държави с ОГРОМНА РАЗЛИКА В СТАНДАРТА НА ЖИВОТ имат следните стойности: Австрия – 0,226€, Германия – 0,235€, Франция – 0,190€ , Швеция също 0,190€, Полша – 0,201€, Англия – 0,227€…..!!! Някои ще кажат, че измежду тези държави има такива с много по-голямо население и респективно пазари и затова са тези разлики. Да погледнем, какво става с държави, които спокойно можем да причислим към „нашата черга” – Чехия – забележете 0,183€, Словения – 0,184€, Литва, Латвия, Люксембург, Унгария, Естония, Ирландия и т.н. са със стойности между 0,22 и 0,24€!!! А знаете ли колко е нашият - 0.317евро или втори в Европа след Кипър с 0.331. Изводът е, че ние като с най-ниски работни заплати в ЕС,

произвеждаме най-скъпо,

а това значи или с най-големи технологични загуби, или с най-големи печалби. Вие си изберете! А ако са печалби - къде са данъците върху тях? Лукойл от години е на загуба. Прави инвестиции в нови мощности. Разликите от средното за Европа са около 50%. Но да видим и още един проблем. Шефът на митниците Ваньо Танов казва, че от митническите складове до продажбата на дребно фактическата разлика е 30%, т.е за около 40 000 тона дизел и 10 000 тона бензин, се губят, няма ги. И за тях не се плаща ДДС и акциз. Резултатите: Първо, няма приходи в опоскания бюджет и теглим кредити, задлъжняваме много, а плащаме всички и второ, вместо няколко стотинки на литър за редовните бензиностанции, печалбата става с лев и няколко стотинки за нередовните. Кои пък може да са те? Отговорете си и не зареждайте от тях, защото няма кой да пълни бюджета и да си взимате пенсиите, заплатите, обучението на децата ви и собственото ви здраве + армия и МВР. А сега си спомнете какъв закон НЕ се прие наскоро облагодетелстваш акцизните монополисти в няколко сектора. Шуми се за всичко друго, но не и за това. Пак Ваньо Танов в предишния мандат на Борисов въведе измервателните уреди за всички бензиностанции и така прекрати контрабандата на дребно, с по една цистерна. Те бяха една трета от пазара. Сега същия процент горива не плаща ДДС и акциз, но вече може да е само контрабанда на едро и най-едро. Ако трябва да има сив сектор в икономиката, аз предпочитам той да е от хиляди дребни хора имащи по една бензиностанция, а не вериги и работещите в тях, които живеят, а с това и купуват, плащат данъци и т.н. в България, отколкото едно или две едри дружества, които изнасят печалба, а счетоводно са на загуба. По абсолютна стойност нашият бензин е третият най-евтин в ЕС, но по паритет на покупателната способност е много над средно европейското. Дизелът ни е с 2.2% по-скъп от бензина, а в Европа е 5.5% по-евтин. По-голям спад в цената на бензина от този у нас са отличили единствено Белгия (6.2%), Естония (8.5%), Унгария (8.2%), Швеция (7.3%) и Люксембург (6.7%). Но от всичките тези цифри не забравяйте, че нашите доходи са само 47% от европейските.

Средната цена на горивото в САЩ се понижи под 2.6 долара за галон (около 1.23 лева за литър) през тази седмица - което е под цената на млякото и се случва за първи път от четири години насам. Освен загубите до тук, какво още губим? По-евтините горива от съседните нам страни могат да донесат на България :

1. Много приходи в опоскания от крадене и харчове бюджет. Пицата не само ще е постна, но може да е и без брашно, докато ни остане само тавата.

2. Много работа, обороти за дребните и средни бензиностанции, а това значи печалби и по-високи заплати.

3. Глътка кислород за всички фирми, в България, защото вместо да намаляват заплати и да уволняват персонал, себестойността им ще падне от цената на горивата поне с няколко процента.

4. Ако цената ни е по-ниска от всички съседни страни, то хилядите ежедневно прекосяващи България тирове ще зареждат тук, по около 1 тон дизел, а това значи повече оборот, повече производство на петролни продукти и повече работа за Лукойл-Нефтохим. Тоест, ползи за всички! А какво имаме? 

Монополно определени цени

Защо? Интересът който ги води не е печалба за България, в общност и частност за отделните играчи и производител, а регионални, европейски, стратегически и най-вече ПОЛИТИЧЕСКИ причини. Това, заедно с газа са енергийните оръжия на Путин насочени към Европа. Руския петрол „Урал“, с който работим е по-тежък с повече сяра и по-трудно обработван. За сметка на това е по-скъп от сорта БРЕНТ. Тоест, ние купуваме по-некачествен, но по-скъп нефт. И кой тогава трябва да защити националните интереси, ако не правителството? Но как Реформаторите ще победят Путин? Дори и с Джон Кери зад гърба. Всички губим! А кой печели? Изходът - това , което официално се доказа, но никой не вярва - липса на монопол !