Лицемерите от ЕНП поляха ГЕРБ с шербет, а народа с тръни

Как се идентифицират ДСБ и СДС с оценката на европейската десница, че правителството на Борисов е супер успешно и догодина трябва да спечели изборите?

Стойко Стоянов

В ЕНП сигурно са полудели, или са гадни лицемери, или мразят България и българите като ни обсипват с лъжи.  Няма как по друг начин човек да си обясни изявленията им по посока на страната ни, след края на конгреса на десницата в Букwрещ. 

Правителството на Бойко Борисов превърна България в пример за справяне с икономическата криза.Това обяви председателят на групата на ЕНП в Европарламента Джоузеф Дол.

Според него ръководството на европейската десница е  обявило мощна подкрепа за управлението на ГЕРБ. 

"Аз съм възхитен от стабилното и далновидно правителство, което има България и което е способно да взема правилните решения в трудната ситуация на икономическа и финансова криза”, обяви шефът на ЕНП Вилфрид Мартенс. Той е категоричен, че през последните три години, откакто кабинетът „Борисов” е на власт, България се е върнала  на заслуженото си място в европейското семейство и се е доказала като надежден партньор.  

Маретнс похвали правителството и за провеждането на реформите и ги нарече впечатляващи.

«В същото време спазва стриктно правилата за финансова дисциплина и задържа ниски нивата на дълг”, отчита шефът на ЕНП. Той съобщи и че предстои среща между него и Борисов скоро в София, на която ще го поздрави отново от името на ЕНП. 

 "Правителството на ГЕРБ  не се поддаде на популистките призиви на социалистите, които дърпат България назад”,каза и Дол, който изрази надежда, че българите отново ще гласуват за партията на генерала. 

Естествено, че похвалните слова за управляващите светкавично бяха пуснати в няколко проправителствени сайта с надежда да бъдат забелязани от народа и той да изблее от радост. Но той, народът, вече е на друга вълна и хич няма да се залъже какво казали и рекли някакви надути чиновници, които нямат хабер какво става от Дунав надолу:

Безработица над 15 %, инфлация, която изяжда спестяванията, най-ниски доходи в целия ЕС, бизнесът е смачкан с калпав бюджет, даници и хаос в управлението, простор за сивата икономика, във всеки бранш зреят недоволства, страната се мутризира, а управлението става все по-авторитарно, до обществени поръчки се допускат само Бойкоизбрани фирми, а другите фалират, реванш и реставрация на комунизма, болни от послушание медии.

Ето това са плодовете след 3 години ГЕРБ. А Мартенс, Дол и ЕНП се държат като данайци, но ласкателните им думи, че виждат впечатляващи реформи и далновидно управление, мизерстващите и оскотяващи българи едва ли ще приемат като  скъпи дарове от приятели.

 „Изявленията им са чисто партиен егоизъм. Губят позиции и се чудят как да се хвалят. И естествено хвалят този, който най-малко харчи, а дали е полезен за държавата е друг въпрос”, коментира пред Faktor.bg членът на националното ръководство на ДСБ ген. Атанас Атанасов. Той акцентира върху друг важен факт, че ЕНП удари шамар на България и не избра за втори мандат провалилата се отвсякъде Румяна Желева за зам.-председател на европейските десни.

 „Галантните думи към ГЕРБ може би са компенсация за отстраняването на Желева”, коментира още Атанасов.

Лицемерното поведение на началниците от ЕНП обаче е повод за сериозен анализ поне в средите на автентичните десни партии като СДС и ДСБ. Те поне от една година са свалили доверието си от кабинета на Борисов и реално са най- конструктивните и безжалостни критици на тази власт. Тази позиция в ЕНП би трябвало да се знае, в противен случай става опасно как да се идентифицират хората на сините с бръщолевенето на Мартенс и Дол. Взимат ни за балалайи говорят ни на развален език, а после ще ни обвиняват, че не сме ги разбрали, защото сме спали в час по европейско лицемерие. 

Разминаванията  в европейското синьо семейство би трябвало да са много показателни и за набиращата позиции формация на Меглена Кунева. „България на гражданите” също се заевява като дясна формация и сигурно ще иска да стане член на ЕНП, но явно от сега трябва да си дадат ясна сметка как ще маршируват на европейския подиум под едно знаме с най-големия си враг ГЕРБ, и че трябва да признават за победи загубите им.

Избирането на Сергей Станишев за лидер на ПЕС може също до някъде да е обяснение за неадекватното говорена на политиците от ЕНП. Но тогава всичко изглежда още по-жалко, ако заради боричканията си на европейския тепих със социалистите, десните посипват управлението на Борисов с рози, а на народа оставят да държи дръжките им с тръни.