​Цацаров – ударникът на новините в България

За две години първият обвинител в държавата произведе повече, отколкото Татарчев, Филчев и Велчев за три мандата

Крум Благов, специално за Faktor.bg

След дълго мълчание главният прокурор Сотир Цацаров отново застана пред камерите, за да даде пространно интервю. Казусът КТБ, наводненията, делата срещу Христо Бисеров и Веселин Пенгезов – по всички беше обещано интересно развитие. За разлика от предшествениците си Иван Татарчев и Никола Филчев, които мразеха журналистите, и от Борис Велчев, който ги избягваше, Цацаров обича светлината на прожекторите.

Какво да се прави – суета!

За няма и две години, откак е главен прокурор, той даде няколко големи пресконференции, охотно се включва в предавания дори по телефона и най-важното – винаги има да разкаже по нещо интересно. Ту някой изнесъл 200 милиона лева в чували от банка, ту микробуси с двойни дъна щели да разнасят бюлетини за фалшифициране на изборите. Появи ли се Цацаров, каже ли дори мимоходом нещо, със сигурност ще има новини. В това отношение той е ударник. За две години произведе повече, отколкото предишните трима главни прокурори.

За съжаление обаче работата на обвинението се оценява не по медийното присъствие, а по внесените обвинения и по осъдителните присъди. В това отношение нещата не вървят. Точно по най-шумните дела, за които Цацаров даде пресконференции, няма развитие, което да потвърждава бомбастичните му изявления. Квесторите на КТБ категорично отричат да са изнасяни чували с пари, за аферата в Костинброд подсъдим е само бившият главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков, и то за неупражнен контрол. Съдът даже върна обвинителния акт заради пропуски на прокуратурата, затова след повече от година процесът още не е гледан. Премиерът Георги Близнашки нарече тази история „съшита с бели конци“.

За незаконното използване на СРС, за което Цацаров даде съвместна пресконференция с предишния служебен министър-председател Марин Райков наистина Цветан Цветанов беше осъден на първа инстанция. Но не защото е разрешил подслушване, а защото не е. Отделно се появиха съмнения, че съдията е бил заинтересован от такава присъда. Прекратено е, както се оказа, делото за разговорите между Бойко Борисов и Ваньо Танов за пивоварната на Мишо Бирата.

Помните ли, че прокуратурата беше задържала трима души, които подготвяли убийството на Делян Пеевски? След като съдът ги пусна поради липса на доказателства, обвинението се отказа да протестира. Всичко се оказа драматургия, в която предположенията и въображението заместват фактите. За буксуването на делото срещу Христо Бисеров била виновна швейцарската банкова тайна. Да не се връщаме по-назад, когато прокуратурата се зае да разследва енергоразпределителните дружества и не я докара доникъде. И т. н., и т. н. Явно Цацаров

изпуска цялата пара през свирката

От него би излязъл добър автор на криминалета.

Медийните изяви на главния прокурор обаче заслужават и съдържателен анализ. Спомнете си пресконференцията за резултатите от проверката на притежаваните от населението огнестрелни оръжия. Повод за нея беше инцидентът в Лясковец, когато бивш ловец уби барета. Тогава Цацаров изнесе смайващи данни за количеството законни пушки и пистолети и предложи да се направят промени в нормативната база. Подобно беше и становището му по аферата с подслушванията. Сега той смята да инициира среща на институциите за решаване на случая с КТБ. Главният прокурор предлага тя да бъде оздравена. Това е нов подход – вместо да прилага законите и да следи да се спазват, прокуратурата предлага те да се променят и се намесва в сфери, където изобщо няма ангажименти.

Разбира се, последното интервю на Цацаров имаше и две други важни цели. Първата беше да се парират предложенията за изваждане на прокуратурата от съдебната система и за преминаването й към изпълнителната власт. Тази идея лансира Татяна Дончева и тя е даже част от предизборната й програма. Това е единственият начин да бъде сменен предсрочно главният прокурор, чийто мандат е 7 години – най-дългият в републиката заедно с председателя на Сметната палата.

Предложението не е ново – още по времето на Жан Виденов МВР искаше по американски модел министърът на правосъдието да е и главен прокурор. Скритата цел беше да се отстрани неудобният Татарчев. Е, не стана, защото за целта трябват промени в конституцията. Сега предложението е извадено от чекмеджето и поотупано от праха, за да изглежда ново, но явно е стреснало Цацаров.

Втората задача на главния прокурор беше

да сплаши критиците си,

че разполага с компромати срещу тях в делото за КТБ. Той даже заяви, че политическите покровители на тази банка трябва да бъдат изправени пред съд. Но това не може да стане без обвинение, а такова няма.

Бившият президент Георги Първанов заяви, че Пеевски е застанал „на входа и изхода“ на съдебната система, а един от тези входове, поне за наказателните дела, е прокуратурата. Разбира се, Първанов надали има моралното основание да отправя такива упреци, след като успя да настани трима свои съветници на постовете главен прокурор, председател на ВКС и на Конституционния съд. Но изборът на Цацаров също беше поставян под съмнение и след ролята на прокуратурата в срутването на КТБ най-тежката задача на главния прокурор става да убеди общественото мнение в своята независимост и безпристрастност.