Жълтите медии на Пеевски убиват по-зловещо от мафията

Червената пропагандна помия е готова да залее с воня дори и най-святото, само и само да осигури собственото си оцеляване и обогатяване

Методи Андреев*

Играта загрубя. В България отдавна няма авторитети, но вече не правим разлика и между добро и лошо. Лошото се фабрикува не просто, за да се вдигат тиражи с фалшиви сензации, а за да се съсипват морално съдби. Медиите на една олигархична групировка се превръщат в най-яркото доказателство за това. Мултиплицират зловеща  пропаганда, прекрачват граници, които дори и мафията в Италия е зачитала – никога да не се занимава с децата на „враговете”. 

Последната изключително нагла и перверзна манипулация, която сътвори жълта медия на Пеевски и Корпоративна банка е да скалъпи насилнически скандал срещу бившия шеф на МВР Цветан Цветанов. Обвиниха го, че е пребил дъщеря си, а тя избягала с щерката на семейния му приятел Флоров и отишли при наследничката на разстреляния Фатик. И цялата разправия станала, защото момичето на лидера от ГЕРБ си направило татуировка. Внушението е целяло този преследван от сегашната власт политик да бъде изкаран и като домашен сатрап, деспот и насилник. Цялата история е гнусна измислица, но всеки непредубеден читател лесно може да попадне в

капана на манипулативната измама

Първо, Фатик и неговото семейство не са приятели на Цветанов. Те са приятели на едни други хора – на червената мафия, която ги създаде и отгледа. Фамилията на Фатик още от времето на баща му - стария Исмет Шабан, са близки до комунистическата власт, до диктатора Живков. Награждавани са с ордени и държавни отличия, със златен пистолет от Тато. Фатик е приятел на Батето, на Живкови, на  скандалния шеф на „Мултигруп” Илия Павлов, на червените олигарси и на проходилата в годините на прехода мафия. Фатик и обкръжението му си прилягат като типажи повече с Делеян Певски – мутренското поведение и внушение ги обединява.  Но посоченият за медиен отстрел е Цветанов.

Всъщност от 6 месеца той е най-сатанизираният политик от днешния парламент. Изкараха го най-лошият, най-черният, най-големият престъпник и злодей на прехода. Докато беше шеф на МВР не го харесваха, защото беше първият министър на прехода, който призна на глас публично това, което всички коментираме помежду си – съдебната система е проядена от корупция, прокуратурата изпълнява политически поръчки. Тогава скочиха всички блюстители на статуквото – как може един министър да говори така, било намеса в работата на независимата съдебна система! Но тъжната истина е, че точно така трябва да се говори, проблемът е, че малко са хората, които на глас могат да говорят така, а не да се крием като мишоци по кьошетата и да се жалваме от пробитата съдебна система.

Сега говоренето срещу Цветанов има други измерения – първо много хора, на които им развали рахата, имат да му връщат чрез наказателния ресурс на тази власт. Но освен това управляващата олигархия днес е вбесена и от един друг факт –  стресиращо е за тях, че Цветанов, на който в България са му повдигнати четири скалъпени дела, комуникира интензивно и е приеман от най-висшите чиновници в ЕС. Но да оставим настрана политическите му срещи в Брюксел. Преди две седмици беше приет от министъра на вътрешните работи на Испания. Тази  седмица пък ще бъде гост на главния прокурор на Бавария. Нали е ясно, че ако тези авторитети в Испания и Германия имаха и грам съмнение в почтеността на Цветанов, нямаше да жертват кариерата си с разговори с някакъв клиент на Темида в България.

Затова най-лесно е да се произвеждат клеветнически кампании. Ударът срещу Цветанов е ясен - трябва да го представят пред обществото като обикновен престъпник, облечен във много власт. Даже и децата му са „приятелчета” с децата на друг убит престъпник. Ясно е, че Цветанов е моторът на партията и ако го извадят от строя смятат, че ГЕРБ ще се разпадне.  

Случващото се в медиите на Пеевски е само част от тоталната задкулисна манипулация, която се налага в държавата от червената мафия. Но тази седмица обществото получи най-автентичното доказателство за това, чрез публикации на Faktor.bg и разкритията на balkanleaks.eu . Случващото се в медиите на управляващата днес тройна коалиция се припокрива с  разконспирирания черен пиар, воден в продължение на години от любовницата, а сега вече съпругата на Станишевн – Моника. Станаха публично известни нейни електронни писма, с указания и опорни точки за манипулиране на гражданите и оклеветяване на противниците. Долнопробните манипулации, за които голямата пиарка Моника Станишева дава указания и вещи съвети, поразително приличат на медийните сюжети, които ни поднасят изданията на властта. Явно указанията на

черния стратег на БСП

са получавани и изпълнявани стриктно и в медиите. Моника и медиите на Пеевски просто се допълват и стават едно цяло - една пропагандната помия, която е готова да залее с воня дори и най-святото, само и само за да осигури собственото си оцеляване и обогатяване. Те са от една и съща порода хора –  продукт на задкулисието на България. Мракобесници, могат само скрити и на тъмно да манипулират и съсипват съдби. От писмата на Станишева става ясна цялата система за очерняне на политическия противник, в случая на ГЕРБ, защото бяха на власт и продължават да са най-голямата опозиционна партия.

Но съвсем не трябва да се залъгваме, че тука има нещо лично. Която и да е друга политическа сила, на мястото на ГЕРБ щеше да бъде подложена на същата престъпна стратегия за оклеветяване. Да си спомним как в първите години на прехода със същите прийоми БКП - БСП очерняше всеки новопоявил се лидер в сините редици. 

Анализирайки системата на Моника за  промиване на мозъци чрез опорни точки неминуемо стигаме до средата, в която се е развила тази майсторка на клеветата. Доскоро тя бе съпруга на скандалния Венци Йосифов, шеф на фалиралата Първа частна банка, агент на ДС, тъмна фигура от прехода. Явно покрай него Моника добре е усвоила клеветническите и ченгеджийски прийоми, с които комунистическите служби манипулираха години наред гражданите. Или просто г-жа Станишева някъде е била просветена в тайните на манипулацията, а и нищо чудно да е част от някакъв задкулисен кръг, който действа с такива знания и умения. Пиарските й наставления подсказват, че тя някъде е учила и трупала познания и специално е била подготвяна. Знаем къде бяха най-добрите учители в тази зловеща област. И случайно ли е, че от апетитния банкера изведнъж майсторката на политическия пиар се хвърли на младия Станишев. При тази мацка просто празно няма. 

Ако в България има

независима прокуратурата, а не Цацаратура

трябва много внимателно да се заемат с дейността й, която злонамерено въвежда хората в заблуждение,  с клевети и манипулации.  Има данни за извършени престъпления, които обвинението внимателно трябва да констатира.

Пропагандните манипулации на медиите на Пеевски и Цветан Василев, както и опорните точки, с които Моника Станишева ръководи държавата, са повод за сериозна тревога, защото вече не са прецедент, а са се превърнали в утвърдена норма на задкулисно действие. Негова жертва обаче могат да станат и техните деца и семейства, но тогава да не очакват съчувствие и разбиране от обществото.


 * Методи Андреев е бивш депутат от ОДС и шеф на комисията по досиетата, разкриваща агентите на ДС.