Когато излязат и „гладните“, протестите ще заприличат на война

Жега! Зимата на българската политика ще бъде дълга

 

Д-р Илко Семерджиев*

БСП (БКП-номенклатура) винаги е страдала от липса на въобръжение и е предизвиквала такава обществена скука и поразии, че само търпението на българина е помагало за нейното оцеляване. БСП винаги се е самосваляла от власт с глупостта и безхаберието си. Лошото е, че сега си имат няколко мутанта, които винаги са готови да играят я патерица (ДПС, Атака), я опозиция (ГЕРБ). 

Станишев и Орешарски са си въобразили, че благодарение на изборите, властта им е законна, но не могат да проумеят, че на такава конфигурация й липсва легитимност, защото не могат на власт да се пъчат системни съсипатели на България. Решили са да се държат за властта въпреки всичко, но през зимата, когато излязат и „гладните“, протестите ще заприличат на война. 

ГЕРБ-аджиите се надяват, че тогава пак ще дойде техния ред, но поради липсата на „горен етаж“ не могат да съобразят, че властта ще ги изгори – хора като тях могат само да консумират, а държавата вече е оглозгана и ресурси имат само олигарсите. Така, че и очакванията на притежателите на ресурси се изострят, и не напразно започнаха да се сформират „бизнес“ партии – резултат от семпли олигархични инвестиции. 

„Дясното“ се скупчва безсмислено и няма как да представлява истинска алтернатива, защото механичните сборове не могат да бъдат изход от политическата криза, която се очертава да стане постоянна – механичните сборове са математика, а не политика. 

Геополитиката не помага, там играчите играят своя игра, така че сме разкъсани поне на четири – в североизточно, югоизточно, западноевропейско и американско направление, а еврейско-арабските конфликти ни използват като студена буферна зона с инцидентни сгорещявания по морето.

Жега. Очертава се дълга зима.

*Д-р  Илко Семерджиев е бивш министър на здравеопазването в правителството на ОДС, с премиер Иван Костов