Не избраха нито един кандидат за шеф на Софийската филхармония

Действията на министерството по отношение на филхармонията тънат в мъгла

Нито един от кандидатите за директор на Софийската филхармония не успя да отговори на критериите на Министерството на културата, съобщи пресцентърът му. Светлина Илиева Терзиева-Ангелова, Владимир Николаев Джамбазов, Ивайло Божидаров Христов и Розалина Кирилова Касабова-Кушинчанова не били набрали необходимия минимум от точки.

"Съгласно чл. 13, ал. 1 от Наредба № Н-4/14.06.2007 г. за провеждане на конкурсите за директори на държавните културни институти за успешно издържал конкурса се счита кандидат, който е събрал не по-малко от 2/3 от максималния брой точки по оценъчните карти съгласно чл. 11, ал. 4, т. 2, а именно 2/3 от 660 точки = 440 точки", гласи краткото обяснение на министерството. Така културната институция остава без ръководител засега.

Действията на министерството по отношение на филхармонията тънат в мъгла. Миналото лято то обяви конкурс за редовен директор. До интервю бяха допуснати музикантите от оркестъра Владимир Джамбазов и Ивайло Христов и артистичния директор Светлина Терзиева-Ангелова, но събеседване така и не бе обявено, нито пък беше дадено обяснение. След това за временен директор беше поканен Виктор Стоянов, който преди две седмици обяви, че се оттегля, защото се бил съгласил да заема поста само временно. Няма яснота какво следва.