​Споразумение на Путин с Бокова за Палмира вдигна на протест археолози

Те настояват с петиция да не се допусне само руснаци да възстановяват световния културен паметник

Преди дни седем ръководители на действащи археологически мисии в Сирия до 2011, подписаха петиция до ЮНЕСКО, касаещи Палмира. В нея те настояват ЮНЕСКО да се държи като неутрална организация, „като ни даде ясен знак за това“. За това алармира авторитетното френско политическо издание „Нувел Обсерватьор”

Археолозите Michel al-Maqdisi , Frank Braemer , Michal Gawlikowski, Marc Lebeau and Andreas Schmidt- Colinet и Международната асоциация Ширин са само част от престижните учени, сложили своя подпис под петицията „ Да възстановим Палмира – да ! Бързо – не!!“, пише Clare Fleury.

Археолозите настояват да бъдат спрени посегателствата на руснаците в района на Палмира, която беше частично разрушена от ислямска терористична група през 2015 и овладяна отново на 27 февруари тази година от силите на Башар Асад с помощта на неговия съюзник Владимир Путин.

„От съобщение в пресата на генералния директор на ЮНЕСКО става ясно, че е било подписано специално споразумение с президента на Русия за възстановяване на Палмира. То предизвика спонтанни коментари на несъгласие в медиите, последвани от петиция в интернет“, пишат учените.

В деня, в който Палмира бе отнета от ислямистките бунтовници, Владимир Путин се е свързал с Ирина Бокова, за да предложи подкрепата на своята страна. Генералният директор на ЮНЕСКО е приел много благосклонно това обаждане, въпреки, че няма сериозна руска археологическа мисия в Палмир.

Някои видяха в тази реакция конкретни договорки между Путин и Бокова, свързани с предстоящия избор на генерален секретар на ООН, който да замени отиващия си Ман Ки Моон през януари, коментира още „Нувел Обсерватьор“. Именно Бокова е един от кандидатите за високи пост в ООН, а Путин е президент на Русия – една от петте постоянни членки на Съвета за сигурност към ООН, управленското тяло, от което зависи кой ще е следващият генерален секретар на организацията.

На второ място, по време на 199-ата сесия на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО, генералният директор е бил по-предпазлив. Но археолозите са останали обезпокоени от факта, че де факто руснаците са взели нещата в свои ръце.

„Ние знаем от посетители на Палмира и експерти от други страни, че възстановяването на културното наследство на Сирия не може да бъде направено на парче и едностранно. Това трябва да бъде направено, след като бъде постигнат национален консенсус. Правилото, което споделя и ЮНЕСКО, е че в този процес трябва да участва цялата международна общност. Постигането на такъв консенсус е дълъг процес – политически, социален, научен и технически.

Да говорим, че реставрацията или възстановяването трябва да стане бързо, според подписалите петицията, е твърде прибързано решение“, посочват археолозите. Според тях с изключени на аварийната ситуация, която изисква своевременна консервация и защита, самият процес на реставрация не трябва да бъде форсиран. Дали обаче ще бъдат чути археолозите, или ще надделеят интересите на Путин и Бокова, пита френското издание.

Превод: Faktor.bg