Вежди Рашидов: Русия иска българските тракийски съкровища

Москва иска да изложи експозицията в Ермитажа

Русия иска да изложи българските тракийски съкровища в най-големия си музей. Това стана ясно след среща между министъра на културата Вежди Рашидов и Михаил Швидкой – посланик за особени поръчения на Министерството на външните работи на Руската федерация и специален представител на Президента на Руската федерация по въпросите на международното културно сътрудничество.

Швидкой, който е и бивш министър на културата на Русия, направи предложение да започне подготовката на голяма изложба с нашите прочути тракийски съкровища, която да бъде представена в Ермитажа в Санкт Петербург. На реципрочна основа, част от експонатите от уникалните колекции на Ермитажа, в който се съхраняват над 3 млн. произведения на изкуството от цял свят, ще могат да гостуват в София.

В Санкт Петербург са изложени най-ценните съкровища на Имперска Русия, както и експонати на едни от най-известните скулптури и художници в Европа. Експонатите, съхранявани в Ермитажа често гостуват в най-посещаваните исторически музей по света.