С фалшиви билети точат бюджета на КМ, министърът знаел, но мълчи

Вежди Рашидов имал няколко лоста, с които можел да дисциплинира културните институции от подобни далавери

Културни институти източвали парите на Министерството на културата, използвайки нулеви билети, съобщи "Дарик".

Това стана ясно по време на седмичното събиране на Комисията по култура и медии към НС, на което присъстваха министър Вежди Рашидов и зам.-председателят на парламента Иван Иванов. А обвинението пада върху Пловдивската опера и Сатиричния театър.

„Това са билети без цена, които се предлагат, когато има слаба посещаемост. Ако един зрител си купи билет за 12 лева, му се дава още един билет, който е вместо покана и е 0 лева. След това се отчитат два билета, срещу които се получава субсидия", каза Иванов.

Рашидов също призна, че е запознат с практиката и сам разказа случай, когато са хванали  как четири бабички купуват за 2000-3000 лева по 50 билета, регистрират се посетители. Върху това се получават 15 лева субсидия. За билети, купени за 2000-3000 лева - 30 000 лева става субсидията, обясни министърът.

Зам.-министър Банов каза, че е получен сигнал за нарушение в Пловдивската опера, където проверка е разкрила над 2000 "продадени" нулеви билети, като директорът е предложен за административно наказание, същото го чака и управителят на Сатиричния театър в София. В момента проверки има и във Филхармонията, а във Велико Търново не са установени нередности.

„Нашите колеги са интелигентни хора. Когато с тях се говори човешки, можем да влезем в диалог с тях. Има няколко лоста, с които можем да дисциплинираме нещата. Тук-таме малко се е източвала работата. Да не стане като при болниците, колкото наливаш, толкова не стигат", заяви Рашидов.