Днес Пловдив е истинска симфония на радостта

Празникът по официалното обявяване на Европейската столица на културата превърна града в *един покрив за всички*

Официалното обявяване на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 година събра много пловдивчани и гости на града на площада пред общината, за да отбележат "Заедно“ това събитие. Така е озаглавена и концепцията, с която Пловдив спечели надпреварата за титлата.

Празникът започна с концерт на ансамбъл "Тракия". Предстои на сцената да се качи и Хорът на пловдивските момчета. Поканата да се включат в събитията в днешния празничен ден беше оправена към пловдивчани още в петък, когато по дължината на част от централната пешеходна улица беше опъната бяла мрежа с надписи "Пловдив 2019“, защото надсловът на днешния празник е "Всички под един покрив".

Като част от тържествата снощи бяха официално открити обновените "Пеещи фонтани" в Цар-Симеоновата градина в присъствието на хиляди пловдивчани. И днес тук има много граждани, повечето от които за пореден път определиха обявяването на града за европейска столица на културата през 2019 година като едно от най-значимите събития в историята на града.

Празнични събития през днешния ден ще има на открити сцени на много от емблематичните за града места. След по-малко от час на площад "Стефан Стамболов" ще прозвучи "Одата на радостта“ в изпълнение на солисти от операта и хора на момчетата. В небето над Пловдив ще полетят 2019 балона.