​Българин грабна „Оскар“ за градинарство на изложение в Челси

Най–красивото и вдъхновяващо лице на България - Христо Йорданов, с градината си очарова света на цветното изложение във Великобритания през 2011 година

Христо Йорданов стана първия българин, спечелил златен медал на Chelsea Flower Show (Цветното шоу в Челси) за градината National Dhalia Collection, заедно с екипа на Сър Джон Уитли. Христо е и единственият ни сънародник в екипа на най-добрия градинар на Острова, както и първият българин участвал в грандиозното изложение.

Най–красивото и вдъхновяващо лице на България -Христо Йорданов, с градината си очарова света на цветното изложение във Великобритания през 2011 година. Организирано от Кралското градинарско общество от 5 до 10 юли в двореца Хемптън Корт край Лондон, за първи път в 20–годишната история на този престижен градинарски форум участва представител на Източна Европа. Тук той сбъдва своята мечта - да представи идеята си „+359 Българска градина”, за която както той самият разказва го е вдъхновила поемата на Петко Славейков „Изворът на белоногата“, в която ухажваната от везира Гергана изброява 23 уникални български цветя и билки. Всички тези прекрасни цветове - ароматна чубрица, нежен карамфил, китно мушкато, цветни гергини, дъхав здравец …участват в цветната композиция на българският градинар.

Христо Йорданов разказва, че пътят към реализация на мечтата му тръгва от едно писмо, което романтичният българин изпраща до Кралското градинарско общество. В него той обяснява огромното си желанието да участва в цветното изложение в Челси. Възпитаник на Националната академия за театрално и филмово изкуство в София, за него това е все едно да участваш в раздаването на „Оскар“-ите. В отговор сърцатият градинар е посъветван да избере за дебют сред други три форума, организирани от престижното дружество на градинарите в Англия. Тогава Христо се спира на двореца в Хемптън Корт заради близостта му до Темза. А представената от него „+359 Българска градина” задава друга посока на живота му и възможността да сбъдва още много мечти, създавайки прекрасни цветни алеи, паркове и градини.