Откриват българския "Лувър" за 24 май

Рашидов горд - направил министерството

Министърът на културата Вежди Рашидов се похвали днес, че се чувства "най-щастливия човек", защото одитите, които е правил неговия предшественик, са показали, че Министерство на културата е единственият "отличник", заедно с няколко общини.

"Заварих министерството с 12,5 млн. дефицит. До декември месец нямаше пари за заплати и за театрите. Успях да договоря с финансовия министър още 4 млн., за да бъде всичко спокойно. Сами се сещате какво ви говоря. ", обяви на днешното заседание на Министерски съвет Рашидов.

Той посочи, че за тази година бюджетът за културното ведомство е с 6 млн. отгоре, което е обнадеждаващо, макар да са необходими още средства. Миналата година бяха намалили парите за българско кино с 1,2 млн., които върнахме още декември. Трябвало е да се зададат въпроси - защо са намалени парите на киното, защо в театрите не са останали пари за заплати за ноември и декември", допълни министърът.

Вежди Рашидов в резюме маркира и основните задачи, които си е поставил да свърши като културен министър. На първо място, отново да бъде стартиран проекта за “Ларгото”, което две години е в найлон завито. За 24 май да бъде открит прословутият български “Лувър”, за когото две години също не не можа да се направи концепция. Тя ще бъде представена в окончателен вид на 30 януари, когато ще бъде предаден и протоколът, след което ще започне подготовката и подреждането на експозицията.

Рашидов допълни още, че ще бъдат стартирани отново спрените ремонти на Шуменския и Пловдивския театър, който изгоря и е сред приоритетите на министерството.

"Тенденцията е да се движим бавно и нагоре, което е по-добре от застой и нищо", подчерта министърът Рашидов.