Паулу Коелю с предложение да откупи "Убийствено интервю"

Комедията за убийството на Ким Чен Ун беше спряна за разпространение, заради хакерски атаки и заплахи. Анализатори изчисляват, че загубите може да достигнат 200 млн. долара

Паулу Коелю предложени на компанията „Сони” да откупи правата за "Убийствено интервю", касаеща убийството на Ким Чен Ун, съобщава БТА. 

Писателят предлага 100 000 долара. Макар и филма да е в жанра комедия, вчера от компанията съобщиха, че спират излъчването заради терористичните заплахи на работещи за Северна Корея хакери.

Бразилският автор възнамерява да го пусне безплатно на своя сайт в защита на правото на изразяване. "Това създава ужасен прецедент. Заплаха, която дава резултати. Това е все едно терористите да спечелят, а с терористи не се преговаря", коментира писателят в интервюто. Редица холивудски знаменитости също го подкрепиха. Джордг Клуни дори стартира петиция в името на свободата на речта.

Белият дом определи хакерските атаки срещу "Сони пикчърс" като сериозен въпрос за националната сигурност. Американски правителствени източници посочиха, че според следователите атаката е "държавно спонсорирана" и че правителството на Северна Корея е замесено в случая.

От разчетите става ясно, че компанията е похарчила 80 млн. долара само за създаването и маркетинга на филма, който разказва за двама журналисти, въвлечени в заговор за убийството на Ким Чен Ун. "Блумбърг" изчислява, че цялостните загуби за "Сони" след кибератаката възлизат на 200 млн. долара.