Вдигат до лятото статуя на Калата в родния му град

Незабравимият Георги Калоянчев ще бъде овековечен в родния Бургас.

Това обеща зам.-кметът по култура и образование Йорданка Ананиева. 

“Имахме среща със скулптор, който е започнал работата по изработването на изображение в реални размери, за да може да се даде за отливка. Аз съм убедена, че за следващата късна пролет или началото на лятото ще е готов паметникът на нашия велик актьор и бургазлия Калоянчев“, каза Ананиева за агенция "Фокус"  – Бургас .

Тя поясни, че почти са събрани средствата за скулптурата. Кампанията по набирането на средства протичала нормално и почти са осигурени парите за нея. „Една част от парите са необходими за изработването на самата скулптура от съответните материали, за да може тя да бъде отлята. За този процес са необходими около 30 хил.лв. До момента ние имаме събрани около 25 хил. лв. Кампанията по набиране на средства за паметник на Калата продължава по коледните и новогодишни празници. Аз съм убедена, че те ще бъдат събрани много скоро. Другите дейности са свързани с отливката от бронз, за което имаме сключен договор с фирма, която ще осигури средствата. Следващата дейност е свързана с транспорта на паметника и поставянето му на определеното от експертния съвет и от градоустройственото решение място. Това също е осигурено като финансиране чрез общинското предприятие "Общински имоти”. Те ще поемат и извършат тази дейност като монтаж на паметника“, обясни зам.-кметът.

Паметникът ще бъде поставен в Морската градина на входа на Летния театър срещу паметника на Апостол Карамитев. „Ще бъде в цял ръст и ще изобразява Калоянчев в актьорска роля, така че ще може да се оформи ансамбъл между двама големи бургаски актьори“, допълни тя. Община Бургас помага за тази кампания, а основен организатор е Общественият дарителски фонд. Скулпторът, който изработва паметника, е проф. Георги Чапкънов.