След 20 години мълчание "Филмфест" се завръща

​Един от символите на Варна се завръща след две десетилетия мълчание.

15-ото издание на Международния фестивал на здравни филми ще се проведе от 3-и до 7-и ноември под мотото „Чрез хуманизъм към мир и приятелство“. Тази година ще бъдат прожектирани 127 документални и игрални филми на здравна и хуманитарна тематика. Прожекциите са абсолютно безплатни, съобщиха инициаторите от Националния съвет на БЧК и Медицинският университет във Варна.

Филмите са дело на екипи от 15 държави, сред които Германия, Швейцария, Тайланд, Украйна, Турция, Португалия, Финландия, Русия, Япония, Киргистан, Румъния и България.

Началото на форума е поставено през 1965 година във Варна.

Фестивалът е бил подкрепен от Световната здравна организация към ООН и от ЮНЕСКО.

Варненци и гости на града ще могат да гледат филмите на четири основни сцени - зала „Пленарна“ на общината от 14-22 часа, Санитарно-оздравителният комплекс „Камчия“, в Аудитория 2 на Медицински университет и Аудитория „Проф. Владимир Иванов“ на УМБАЛ „Св. Марина“. До СОК „Камчия“, където ще бъда и официалното откриване на фестивала, ще бъде осигурен специален безплатен транспорт за филмите от програма, които ще се прожектират там. Автобусите ще тръгват на всеки кръгъл час от 13 до 17 часа от ул. „Антим I” и обратно.

Официалното откриване на фестивала е на 3-и ноември от 19 часа в СОК „Камчия“, с ретроспекция за бедствието в „Аспарухово“.