Страх от самолети тресе културния министър, харчи луди пари за да стигне до Москва

Вежди Рашидов гневен, че Петър Стоянович си присвоява нагло негови инициативи

 Московското турне на културния министър Петър Стоянович се  пропуква от тарикатски гафове. За да открие изложбата "Легендите оживяват. Тракийското злато от България" в държавния исторически музей в Москва на Стоянович се наложило да пропътува с автомобил над 2200 км. и да премине през четири държави за да стигне до руската столица. Причината за сложната пътна процедура била заради паническия страх, който министърът изпитвал от летене със самолет. Заради това той потеглил отделно от официалната делегация в петък, 27 октомври в компанията на шефа на кабинета си Гергана Стоянова, която играе ролята и на водеща в ТВ7. Това разказаха пред Faktor.bg източници от културното министерство, които се майтапят със страховете на шефа си.

Авиотрядите на Бойко Борисов пасти да ядат.

Поне 4 хил. евро е пътят му до там. Като има страх да лети със самолет да си прати заместници да го представляват. Защо трябва да утежнява бюджета за сметка на капризите си. Мен като ме е страх от самолет не скачам с парашут. Ако така се съобразяват с прищявките му това министерство трябва да струва златно на държавата, коментира пред Faktor.bg предшественикът му Вежди Рашидов. Според скулптура екскурзията на Стоянович с  ядене, пиене и спане ще скочи към 10 хил. евро. 

Аз за толкова пари съм ремонтирал училище на децата, възмущава се Рашидов. Той е категоричен, че тракийските богатства се показват в Москва по негова идея.

За тази изложба още с Авдеев когато гостува у нас сме започнали да уговаряме и  подготвяме изложбата. Аз съм подписал договорите за гостуването на експонатите, но и много работа свърши нашият посланик в Русия, обясни Рашидов. Той е огорчен, че наслeдникът му на  министерския пост си присвоява доста безцеремонно и други негови заслуги и се пъчи с тях от чужбина.

Хвали се от Москва, че договорил превеждането и издаването на съвременни български автори.

 С генералния директор на Общоруската държавна библиотека за чуждестранна литература „М.И.Рудомино” в Москва Екатерина Гениева лично аз съм подписал старта на тази инициатива. Става дума за 10 автори, сред тях например е Георги Господинов, а някои от произведeнията вече са преведени и издадени. 

А сега съм изумен, че се хвали с работа свършена преди него, гневи се скулпторът.

Той няма обяснение каква лична война Стоянович води с него, но  е скандализиран от кадровата метла в културните институции.

 Съсипва всичко, аз не съм назначавал роднини, а хора, които да възродят културата, той сега ги маха с измислени обвинения.  Преди време откриха възстановения исторически обект край Белчин, по пътя за Самоков и се тупа в гърдите,  а аз и Лили Павлова осигурихме 5 млн. европейски пари за да се изпълни тази идея. А сега той ходи и се пъчи по официални церемонии с разни номенклатури, все едно политбюро на БКП води, реагира депутатът от ГЕРБ. Според него откакто е на министерския пост Стоянович се е обзавел и с луксозен джип, който ползва персонално.

Вежди Рашидов няма и логично обяснение, защото се протака проектът за българския Лувър, след като имаме експонати за два музея и почти всичко е готово. Подобен бил провалът и с Ларгото на София. 

По мое време там работеха 120 археолози, а сега е превърнато за 100 дни в свърталище на наркомани и пияници, коментира Рашидов.

Според него голямата игра, която предстои в министерството е със Закона за културното наследство.

Бързат да го вкарат за гласуване. Аз го ремонтирах, но остана точката, в която трябва да се докаже произходът на всеки експонат в частна колекция.  Ще видим какво ще е крайното предложение, но имам подозрението, че го докараха на този пост за да свърши една определена работа на хора, от които зависи правителството и да легитимира някои неща, предполага скулпторът.