Данъчните проверяват и кредитора на младежите за покупката на Дипломатическия клуб

Трима 20-годишни спечелиха търга за 8,5 млн. лв.

Националната агенция за приходите проверява не само кандидат-купувача на Дипломатическия клуб в Бояна, но и дружеството, финансирало приватизационната сделка. Това става ясно от писмен отговор на вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов до депутатите Методи Андреев (ГЕРБ), Мартин Димитров и Петър Славов (Реформаторски блок). До 18 ноември данъчните ще проверят произхода на средствата и наличието на сделки между свързани лица или на такива, водещи до укриване на данъци.

В началото на септември продажбата на Дипломатическия клуб попадна във фокуса на общественото внимание, тъй като той е обособена част от забраненото за приватизация дружество за дипломатически имоти АДИС. 

Купувач се оказа старозагорската "Ексклузив уеб дизайн" - собственост на тримата младежи Ванеса Тодорова (21 г.), Йордан Йорданов (24 г.) и Димитър Йорданов (20 г.). Според регистрите фирмата не развива почти никаква дейност, има скромни приходи, но декларира, че ще плати 8,5 млн. лв. и печели търга за ценния държавен имот.

Във въпроса си тримата депутати резонно питат дали дружеството - купувач е реалният собственик или "пощенска кутия".

Според отговора на вицепремиера Дончев и финансовия министър Горанов сделката е финансирана от "Ексклузив уеб дизайн" със заемни средства, които са предоставени от друго дружество, но не се уточнява дали това е банка.

Въпреки разразилия се скандал на 18 октомври стана ясно, че Агенцията за приватизация е одобрила продажбата на Дипломатическия клуб.