Мартин Димитров: Концепцията, която заложи БСП за "Белене", е постоянно да плащаме

Няма да подкрепя заема за НЕК, това няма да е последното плащане за руските реактори

Арбитражното решение за АЕЦ „Белене“ го искаме вече трети път и се надявам утре да го видим, за да разберем за какво става дума. Аз няма да гласувам заема за руското оборудване, след като не съм прочел арбитражното решение и не съм убеден, че няма друг изход. Това каза в студиото на Би Ти Ви депутатът от РБ Мартин Димитров.

Освен това искам да попитам: Защо това арбитражно решение не е обжалвано? Защо не е оспорено и пред български съд? Преди да се дават пари – трябва да се отговори и на тези въпроси, аргументира позицията си реформаторът.

Той поясни, че всъщност това плащане няма да е последно, тъй като то включва само 90% от цената на втория реактор. Тоест ще има и следващо плащане, защото така е замислена от БСП цялата концепция за Белене - постоянно да плащаме. Освен това е важно да се знае какво правим след това с тези реактори и каква е отговорността на хората, които са поръчали това оборудване, без да има окончателен проект и конкретна схема за неговото финансиране, коментира Димитров.

Той е категоричен, че този заем не ни решава проблема с реакторите. Това е междинна стъпка, няма реален напредък в решаването на проблема. Ако Русия се съгласи да ни посредничи при продажбата на тези реактори, това ще е известен напредък. Иначе харчовете за „Белене“ са като бездънна яма, нямат брой. Това са милиардни разходи, от които никой кабинет няма да се отърве, смята експертът.

Мартин Димитров коментира и скандала около приватизацията на Дипломатически клуб в Бояна, като той описа тази сделка като „грубо и превратно тълкуване на закона“.

Така и не стана ясно как така изведнъж Агенцията за приватизация решава, че обособени части от този имот, който е в забранителния списък, може да се продават. Това е използвано и по други случаи. И затова ние направихме запитване дали са продавани обособени части и от други предприятия, които са в забранителния списък. Защото нашето убеждение е, че подобни практики трябва да ги отрежем завинаги, категоричен бе депутатът.

Що се отнася до неговото лично мнение за кандидат-президента на РБ Трайчо Трайков, Мартин Димитров бе лаконичен: Трайков е човек, който може да казва „не“. Не е нормално цялата власт да бъде в една партия. Ако и президентът е на ГЕРБ – кой ще бъде коректив на управлението, риторично попита реформаторът.