Брекзит няма да повлияе на банковите лихви у нас

За банковия пазар у нас няма да настъпят сериозни промени. Затова всеки, който има банков кредит, трябва да е спокоен, категорични са банкери

Банковите лихви в България няма да се повлияят от нестабилността на европейските пазари, провокирана от решението на Великобритания да напусне Европейския съюз. Това заяви председателят на Асоциацията на търговските банки Петър Андронов, цитиран от БНР. За банковия пазар у нас няма да настъпят сериозни промени. Затова всеки, който има банков кредит, трябва да е спокоен, категоричен бе Андронов.

"Няма причина за притеснение. Няма промяна в условията на българския пазар. Така че не се налага изобщо да коментираме това. На този етап това не е големият въпрос. Големият въпрос е политически, той стои пред лидерите на Европа и се отнася за бъдещето на Европа." заяви още банкерът.

Петър Андронов допълни, че вероятно до края на годината банките ще запазят лихвената си политика, а именно - и цената на кредитите, и доходността от депозитите да намаляват. Банкерът не се нае да прогнозира какъв ще бъде резултатът от оценката на качеството на активите в банковата система и последващите стрес - тестове, но изрази увереност, че дори и да има проблеми в някоя банка, те ще могат да бъдат решени без сътресения.

Оценяването на банковите активи е нормална европейска практика. „Тя обикновено води до такива следствия. Установяват се някакви размери на капитала за отделни пазарни участъци, които той трябва да достигне в определени срокове. Предполагам, че същият процес ще се случи и в България, както и навсякъде, където се правят такива оценки.“ обясни Андронов.