Фондовите пазари в ситуация на свободно падане след вота на британците

Сред големите губещи беше и историческият спад на паунда

Акциите по световните фондови борси се сринаха до катастрофални нива след вота на британците в полза на излизане от ЕС, отбелязва "Ройтерс".

Спадовете на водещите индекси в Европа на някои места достигнаха над 9 на сто. Малко преди 12 ч. българско време най-малък спад отбелязва водещият индекс на Лондонската борса - от 4.14 на сто. Най-много спада САС 40 в Париж - със 7.79 на сто, а DAX във Франкфурт - с 6.26%. В Испания и Италия водещите индекси се сринаха с 11 на сто.

Такъв сериозен удар по доверието на инвеститорите в глобален мащаб може да промени намерението на Федералният резерв на САЩ да започне повишаване на водещите си лихви, планирано за тази година, отбелязва "Ройтерс". Изданието дори допуска, че случилото се може да провокира нов кръг финансови облекчения от страна на големите централни банки.

Управителят на $Банк ъв Ингланд$ (Bank of England) Марк Карни заяви днес, че институцията е готова да осигури 250 млрд. паунда допълнителни средства в подкрепа на финансовите пазари след вота за Брекзит, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Британската централна банка е в състояние, ако се наложи, да предостави и значителна ликвидност в чуждестранна валута, каза Карни в телевизионно изявление.

Сред големите губещи беше и историческият спад на паунда, чиято цена се срина с 10 на сто до най-ниското си равнище от 1985 г. насам. По този повод "Файненшъл таймс" излезе със заглавие: "Паундът губи срещу...всичко". Еврото също беше подложено на натиск и се обезцени с 3.2 на сто заради недоверието на инвеститорите в неговото бъдеще.

Традиционните убежища за инвеститорите в тежки времена - сред които правителствените дългове с висок рейтинг, японската йена, швейцарския франк и златото се радват на голям интерес днес. Заради започналото поскъпване на франка централната банка на Швейцария веднага се намеси и обяви, че ще остане през целия ден на пазара. Златото по обед поскъпва с малко над 5 на сто.

Пазарите бяха допълнително попарени от това, че в четвъртък вечер анализите и прогнозите очеха по-скоро вот в полза на оставането на Великобритания в ЕС.

Спадът днес е по-мащабен от случилото се по време на глобалната криза и при валутите промяната в цената ставаше с по няколко цента в рамките на едно мигване на окото, пише "Ройтерс".

"Това е необичайно движение за финансовите пазари и също за демокрацията", коментира представител на Millennium Global в Лондон.

Известният инвеститор от САЩ Джордж Сорос, който се сдоби със световна слава като заложи срещу паунда през 1992 г., което му донесе печалба от 1 млрд. долара, преди седмица се разбра, че след кратко оттегляне отново е в играта. И залага на проблеми на пазарите и спад в цените.