Край на назначенията на чиновници без конкурс

Според промените държавен служител няма да може да бъде преназначаван без конкурс на друга служба, ако е встъпил по заместване

Назначенията в администрацията ще се случват единствено след обявяването на конкурс. Това предвиждат приетите на първо четене от парламента промени в Закона за държавния служител. Новите текстове предвиждат обявяването на 30-дневен срок за обявяване на конкурс за заемана на нова длъжност.

В приетите изменения се премахва и друга порочна практика. Според промените държавен служител няма да може да бъде преназначаван без конкурс на друга служба, ако е встъпил по заместване. По данни от докладите за състоянието на администрацията през последните три години така са назначени общо 5057 служители. Според промените заместник на държавен служител ще се търси, само ако той ще отсъства повече от шест месеца, а не както досега - при отсъствие от 3 месеца.

Внесеният от Министерския съвет законопроект, който позволява сключването на колективен трудов договор между администрацията и синдикалните организации, също беше подкрепен от мнозинството. Към този договор могат да се присъединят и служители, които не са членове на съответната синдикална организация. Договорът е за една година, може и да е по-дълъг, но не повече от две години.

Друга поправка предвижда чиновниците да останат без възнаграждения, ако стачкуват и не изпълняват професионалните си задължения. Тези, които не участват в стачка, но не могат да работят поради стачни действия на колегите си, пък ще получават основната си заплата. С промените депутатите забраниха на ръководни служители в администрацията да стачкуват. Това са главен секретар, главен директор на главна дирекция, директор на дирекция, ръководител на инспекторат и други. Депутатите подкрепиха и идеята на БСП хората с увреждания да могат да работят дистанционно на длъжност "държавен служител".