Правителството гарантира нови дългове за над 1 млрд. лева

Гаранциите се предоставят на основание Закона за държавния бюджет за 2016 г.,

Само за ден държавно гарантираният дълг нарасна с повече от 1 млрд. лв. заради безплатното саниране и парите за спасяване на изпаднали в затруднения банки.

Днес правителството одобри две гаранции във връзка с две заемни споразумения за финансиране на т.нар. Национална програма за саниране.

Първият е на гаранция, платима при първо поискване, дадена от България в полза на банка Кредитанщалт фюр Видерауфбау (КфВ) във връзка със заемно споразумение в размер до €100 млн., сключено между КфВ и Българската банка за развитие.

Вторият проект е на гаранционно споразумение между България и Банката за развитие на Съвета на Европа (БРСЕ) във връзка с рамково споразумение за заем на стойност €150 млн. между ББР и БРСЕ.

Гаранциите се предоставят на основание Закона за държавния бюджет за 2016 г., който предвижда издаване на държавни гаранции по нови външни заемни споразумения на ББР за финансиране на Националната програма за саниране в размер до валутната равностойност на 1 млрд. лв. при спазване на законодателството в областта на държавните помощи.

Допълнително правителството одобри проект на гаранционно споразумение между България и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за предоставяне на държавна гаранция за заем за Фонда за гарантиране на влоговете в банките като основа за водене на преговори. Министърът на финансите е упълномощен да проведе преговорите и да подпише споразумението при условие за последваща ратификация.

Заемът в размер на €300 милиона ще попълни резервите на фонда и ще подпомогне оптимизирането на структурата му на финансиране. С получения финансов ресурс фондът ще постигне по-голяма финансова независимост и устойчивост в дългосрочен план, съобщава пресцентърът на кабинета.