От днес влиза в сила европейският режим за оздравяване на банките

Според Европейската комисия мярката ще подобри устойчивостта на финансовата система на държавите членки

Единният оздравителен механизъм (Single Resolution Mechanism) за Еврозоната от днес е напълно оперативен. Механизмът е основна мярка за изграждането на банковия съюз между държавите, използващи единната европейска валута.

Механизмът е предназначен да спасява банки, които се сблъскват със затруднения, предаде Европейската комисия в съобщение до медиите.

Той предвижда няколко конкретни задължения за държавите, членуващи в него:

- докладване, когато банка в държава член на банковия съюз се сблъска със сериозни финансови проблеми и има нужда от оздравяване;

- създаване на борд от членове на националните отговорни органи и европейски институции, които да подготвят оздравяването; бордът ще решава кога и дали банка има нужда от оздравяване и предлага схемата, по която това да се случи;

- отхвърляне или приемане на предложението на борда от Съвета на министрите в рамките на 24 часа;

- бордът осъществява мониторинг върху оздравяването на банката и при неспазване на правилата директно адресира изпълнителни заповеди до банката;

Според Европейската комисия мярката ще подобри устойчивостта на финансовата система на държавите членки и ще помогне да се избегнат банковите кризи.

Европейският комисар за финансовата стабилност Джонатан Хил определи инструмента като възможност на ЕС "да оздравява банки и да плаща за спасяването им, за да могат данъкоплатците да не бъдат задължавани да спасяват фалиращи банки".

Фондът, който ще финансира механизма, ще бъде финансиран с предварителни вноски от банковата индустрия и ще се създава в продължение на осем години. Парите във фонда постепенно ще стават общи на разположение на всички държави членки във валутния съюз.

Банковият съюз в ЕС е задължителен за държавите от еврозоната, останалите държави членки биха могли да се присъединят към него доброволно.