София - сред 10-те най-добри места за нов бизнес в света

София попадна сред най-добрите 10 места за започване на нова фирма в света.Класацията във Forbes под формата на инфографика е дело на Ричърд Мадисън от Brighton School of Business and Management и отчита различни показатели. Наскоро тя е публикувана и от базираната в Швейцария фирма Seedstars World, която провежда състезания в развиващите се пазари, за да помага на най-обещаващите нови идеи и бизнеси да се развиват.

Основателят на SeedStars Ализе де Тонак споделя пред авторитетното бизнес издание какво прави изброените градове най-добри за прохождаща компания.

10. София, България

Въпреки че все още не е добре известна, София всъщност предлага едни от най-ниските корпоративни данъци (10%) и най-бързи интернет връзки в света. Има няколко успешни компании от региона, като VRay – за създаване на 3D образи, която е почти монополист в архитектурната сфера. Освен това София се превръща в силен регионален център, привличащ топ предприемачи, защото те могат да се възползват от структурните фондове на Европейския съюз и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Това позволи създаването на три фонда: LAUNCHub, Eleven Startup Accelerator и Neveq, който отпуска средства на по-късен етап.

В класацията на SeedStars е отличено приложението за смартфони Tickey Mobile Solutions за ползване на градски транспорт чрез сензори за разстояние и мобилни плащания, познато като Uber на градския транспорт.

9. Кайро, Египет

Многото млади, образовани и просветени, завършили образованието си в Египет, се насочват към създаване на компании. Въпреки предизвикателствата, предприемачите измислят нови начини. Възползват се от раждането на много нови методи за финансиране като акселераторите и кампаниите за краудфъндинг. Сред тях някои като Flat 6 Labs вече набират сила. Те са създателите на Instaburg, с помощта на който създателите на мобилни приложения трупат обратна връзка от потребителите за бъгове.

Освен това Кайро е дом на едни от най-талантливите инженери в Близкия изток и Северна Африка заради доброто ниво на университетите.

8. Лондон, Великобритания

В първото тримесечие на 2015 г. инвеститорите наляха рекордните £459 милиона от фондовете за рискови капитали в дигиталния сектор на Лондон – ръст от 66% спрямо същия период на 2014 г. Схемите за инвестиции в предприятията Seed, British Business Bank, данъчните облекчения за изследване и развитие и държавните заеми за новостартиращи фирми са основната причина. На технологиите във Великобритания вече се гледа като на иновативната жизнена сила, която ще задвижи възстановяването на икономиката. Приходите на големите играчи общо в страната се оценяват на близо £20 милиарда годишно, а само за 2014 г. са инвестирани над £342 милиона.

7. Тунис, Тунис

Тунис все още е млада екосистема, в която финансите, обучението и менторството тепърва започват. Повратната точка в предприемаческото мислене на населението настъпи с Арабската пролет. Фокусът се насочи към частната инициатива. Тук новите компании често използват и създават технологични продукти за мобилизиране на общности, като често ги въвличат в политически дискусии и работа за общото благо. За да подкрепят по-добре растящата местна екосистема, депутатите въвеждат нови стратегии и програми за увеличаване на инкубаторите, акселераторите и образователните програми за бизнеса. Сред тях е тази за Регионално развитие, която събира обратна връзка от местните изпълнители и получатели за набелязването на приоритетни проекти, удачни местоположения и най-добрите опции за растеж.

Най-добрата нова тунизийска компания е Tunisia Live, англоезичен новинарски портал по време на Арабската пролет.

6. Сидни, Австралия

На предприемачите в Сидни се гледа с добро око, но хората все още се целят в по-удобния живот на работата в корпорация. Много от новите компании се фокусират само върху местния пазар, но вече се забелязва промяна в мисленето и то става все по-глобално. В Сидни екосистемата бързо расте и става все по-зряла. Няколко събития за съвместна работа се организират от Muru D, Fishburners, но не липсват и дните на отворени врати, събитията за опознаване и разговорите край камината.

Властите всъщност не позволяват отпускането на специални стимули за предприемачите. Има 45% отстъпка за изследванията и развитието на технологии, а при всяко капиталово вложение до 20 000 австралийски долара ($14 500) данъците се приспадат. Има нов импулс обаче за промяна на настоящата данъчна система и служителите да се таксуват спрямо предварителна оценка.

Сред най-добрите нови програми е Eora 3D за сканиране и моделиране чрез смартфон.

5. Бангалор, Индия

Предприемачеството се развива бурно, особено в индийските градове Бангалор, Мумбай, Пуне, Ню Делхи и Ченай. Пазарът е огромен, а броят завършващи инженери на година в страната е впечатляващ. Обикновено инвестициите в нови компании са концентрирани върху инженерство и технологично развитие, така че инвеститорите трудно намират добро бизнес развитие или сътрудници в дизайна. Корпоративното облагане е 30%, като има и допълнителни такси. Няма стимули за нови компании и може да отнеме няколко месеца за създаване на фирма, като цената не е непосилна.

Всяка седмица в Бангалор иман най-малко 10 събития за нови предприемачи.

Seedstars отличава Strike, приложение за смартфон, което позволява на потребителите да разучават хора чрез Gmail.

4. Москва, Русия

Предприемачите се ценят наистина, въпреки че страхът от провал и заклеймяване все още е голям в света на бизнеса. Заради съветското наследство качеството на инженерите е голямо, както и броят на хардуерните компании. Напоследък се набляга много на „Интернет на вещите“ (Internet of Things). За съжаление, политическото напрежение и девалвацията на валутата доведоха до теч на мозъци, а предприемачите напускат в посока Силициевата долина, Югоизточна Азия и Европа. В сравнение със съседните страни екосистемата е зряла, откъм иноватори и инвеститори.

Първият 3D скенер Texel е сред отличените програми.

3. Варшава, Полша

Полша се смята за по-силна от Чехия и Словакия, защото има по-голям вътрешен пазар и история на предприемачеството. Варшава има няколко добри примери, като Allegro, Wirtualna Polska, Onet, LiveChat, Nasza Klasa. Градът привлича едни от най-добрите технологични компании в света, като Google, която ще отвори кампус до края на годината. Властите също са дейни участници. Столицата е спонсор на Bitspiration – най-голямата конференция за нови компании в Полша. Основните центрове в страната са Варшава, Краков, Гданск и Вроцлав.

2. Пекин, Китай

Китайската култура не поощрява предприемачеството. Днешната младеж води живот, строго контролиран от родителите, а традиционните професии са много ценени. Въпреки това ситуацията се мени много бързо и с растящия брой на успели, предприемачеството бавно става желан път в кариерата. Китай освен това се съсредоточава все повече върху производството от висок клас с висока добавена стойност. „Made in China“ вече не значи евтино и нискокачествено. В Китай има данъчни облекчения и годишни приспадания до $1500 за бизнеси, основани от ненаемани досега работници и наскоро завършили образованието си.
По-рано т.г. Китай създаде фонд за инвестиции в рискови капитали за $6.5 милиарда. В страната под опеката на 27-годишната национална програма на Министерството на науката и технологиите има 1500 инкубатори.

Програмата Bitnexo е отличена заради възможността за транзакции с биткойн между Китай и Латинска Америка.

1. Куала Лумпур, Малайзия

В Малайзия е много по-евтино за живот, отколкото в Сингапур. Това е причината много от стартиращите компании от Тайланд или Малайзия да са инкорпорирани в Сингапур, където много частни и държавни институции инвестират в нови компании и е по-лесно.

Малайзия обаче е добър тестови пазар, тъй като е по-голям от Сингапур и има налични и трите националности. Така че, ако се произвежда в Малайзия, шансовете да се намерят пазари в Китай, Индонезия и Индия са много големи.