Висока лихва отказа Горанов от нов заем за 123.5 милиона

Най-голямо количество ДЦК на аукциона са придобили банките – 92.45%.

Държавата се отказа от нов дълг от 123.5 млн. лв. заради поисканата от инвеститорите висока доходност. Това става ясно от съобщение на Министерството на финансите, разпространено днес.

На проведен аукцион в понеделник за продажба на 3-годишни държавни цени книжа (ДЦК) на вътрешния пазар за 150 млн. лв. са изтъргувани книжа само за 26.5 млн. лв. В същото време подадените поръчки са били за 161.55 млн. лв.

Министерството на финансите не съобщава каква е причината да не пласира първоначално заявения нов дълг, но най-вероятно е по-високата доходност, става ясно от публикуваните данни на БНБ.

Операцията по емитирането на нов дълг става дни след като правителството продаде на неизвестен инвеститор 20-годишни облигации от външния дълг за 50 млн. евро тайно и при спорни условия, с посредничеството на "Голдман Сакс" (Goldman Sachs).

Постигната среднопретеглената годишна доходност на продадените сега ДЦК за 26.5 млн. лв. е 0.49%, е посочено в съобщението от ведомството на министър Владислав Горанов.

В него се казва още, че спредът спрямо бенчмарковите германски облигации в този сегмент е в размер на 87 базисни пункта.

Най-голямо количество ДЦК на аукциона са придобили банките – 92.45%. Останалата част, в размер на 7.55%, е била закупена от пенсионни фондове, посочва финнансовото министерство.