Разследващата компания „АликсПартнърс Сървисис ЮКей" ще се заеме с КТБ

Компанията има водещ световен опит в проследяване, разследване и възстановяване на активи, както и в подпомагане на съдебни действия

Фондът за гарантиране на влоговете в банките предложи разследваща компания, с която синдикът на КТБ АД да сключи договор, съобщи "Фокус".

На основание чл. 31, ал. 1, т. 17 от Закона за банковата несъстоятелност Управителният съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките е предложил на синдика на КТБ АД (н) да сключи договор с „АликсПартнърс Сървисис ЮКей“ (AlixPartners Services UK LLP), притежаваща необходимия международен опит в разследване на банкови фалити. Съгласно закона, с договора, на „АликсПартнърс Сървисис ЮКей“ ще се възложи да извърши действия по проследяване и да препоръча на синдика на КТБ АД (н) действия за запазване и връщане в имуществото на банката на активи, с които банката се е разпоредила в нарушение на закона, на добрите банкови практики и/или когато даденото значително надвишава полученото, както и в случаите на отпуснати кредити при недостатъчно или липсващо обезпечение или на свързани лица, когато тези сделки или трансакции са довели до влошаване на нейното финансово състояние.

AlixPartners е водеща глобална мултидисциплинарна консултантска компания. В своята практика на финансово консултантски услуги AlixPartners има водещ световен опит в проследяване, разследване и възстановяване на активи, както и в подпомагане на съдебни действия, и е постигнала важни успехи във възстановяването на активи в множество и сложни юрисдикции. Екипът е извършвал разследвания в над 40 държави, покриващи всички региони на света с помощта на водещи криминалистични средства, е-откриване, дейта майнинг и технологии за анализи. AlixPartners има особено силен опит в ангажименти, свързани с банки и други финансови институции, включително с обвинения за измами.