​Квесторите на КТБ създали спец комисия да превръща специалните депозити в обикновени

Жената на подуправителя на БНБ Димитър Костов участвала в незаконната процедура

Квесторите на обявената във фалит банка на Цветан Василев Станислав Лютов и Елена Костадинчев са създали специална комисия, която да трансформира специалните депозити в обикновени, за да могат избраници да си спасят гарантираните до 100 хил. евро пари. Така реално държавата е ощетена с милиони. Това става ясно от поредното разкритие на неправителствената организация „Ние гражданите“, защитаваща интересите на измамените в аферата клиенти.

Със заповед №3-2842, от 14.111 2015 г. квесторите назначават работна група с председател Георги Гюверджилиев, и членове: Виолин Бъчваров, Иво Костадинов, Светлана Петрова,Елка Костова, Сашка Кирилова, Атанас Борисов, Алина Въндева и Емилия Балджийска (виж документите в галерия). Основната им задача е да извършат анализ на всички действащи към 06.11.2014 г. договори с вложители, определени като „индивидуални” в Csoft и да съставят регистър на всички индивидуални сделки.

Любопитен е фактът, че в този спец екип е и съпругата на подуправителя на БНБ Димитър Костов – Елка Костова, която е на специална заплата в банката на Василев, а притежава и сериозни спестявания. Въпреки това никой от фамилията не е обявил конфликт на интереси.

„На пръв поглед задачата е рутинна и предполага обединяване в единна база данни на договорите с преференциални условия. Изпълнението на такава задача не предполага извършването на анализ, тъй като е чисто регистрационна. Анализът вероятно е бил свързан с възможностите и пътищата тези преференциални депозити да бъдат трансформирани в „нормални” с оглед включването им в базата данни на клиентите-вложители на банката с тарифни условия на депозитите си, която е предстояло да бъде предадена на Фонда за гарантиране на влоговете“, коментира Вера Ахундова от сдружението. Според нея е налице очевидно разминаване със законовите текстове, регулиращи специалния надзор и обхвата на ограниченията на принудителното управление на банката, тъй като договорните условия по всички видове кредити „замръзват” на датата на въвеждане на режима на специалния надзор 20.06.2014 г.. Затова „анализът” и създаването на специален каталог на привилегированите вложители към дата 06.11.2014 г. – датата на отнемане на лиценза на КТБ за упражняване на банкова дейност би бил оправдан само, ако както това се е случило - БНБ, членове на УС на ФГВ и квесторите са договорили предварително между себе си и клиентите – специални вложители, изплащане на суми по тези вложения от Гаранционния фонд. Но това е абсолютно незаконно. Въпросът е на какви условия и срещу какво или колко са станали тези договорки, питат от сдружението.

Те са сезирали за поредните незаконни действия главния прокурор Цацаров, внесли са и сигнал до парламентарните комисии по корупция и за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.