​Лабораторията на Костов скочи на „Лукойл“: Крадат милиарди от България

Над компанията е разтварян чадър от всички български правителства, иска се пълна ревизия на „Нефтохим“ от приватизацията му до сега

За осем години руският монополист в България „Лукойл“ е спестил 6 871,7 млн. лв. данък печалба, ощетил е българската икономика и е откраднал от джоба на всеки българин. Този скандален извод прави Лабораторията за управление на рисковете, ръководена от Иван Костов. Тя публикува поредния си анализ за далавери в „Лукойл“, осъществявани с помощта на държавата.

Така бившият премиер Иван Костов застана открито срещу компанията „Лукойл“, именно заради която в продължение на 15 години понася остри критики, че й е позволил да приватизира при доста спорни и неизгодни условия българската рафинерия "Нефтохим„.

В анализа на Командира

се акцентира как руската компания изкуствено надува разходите си за суровините, които внася. Като продължение на тази схема се завишават цените на бензина и дизела при крайния потребител, пести се данък печалба, като за Русия се изнасят капитали, в това число и част от платеното за горивата ДДС от българи. Схемата дава и обяснение защо рафинерията години наред е все на загуба.

Лабораторията на Костов всъщност коментира схема, която и други енергийни експерти са излагали до сега, но държавните институции не са реагирали, а обществена тайна бе, че над „Лукойл“ е имало разтворен чадър от всички правителства, а за българския бос на гиганта се коментира, че качва и сваля правителства.

Рафинерията работи реално със сорт петрол „Урал“, но чисто документално пресмятанията за данъчните се правят въз основа на по-скъпия петрол „Брент“, с който монополистът не преработва. Разминаванията в борсовите цени на двата сорта е 2,41%. Пред митническите служби „Лукойл“ представя таблици за борсовата цена на „Брент“ вместо оригиналните фактури на закупения по-евтин петрол. Към по-високите борсови нива се добавят и допълнителни разходи за транспорт и застраховки. По тази измамна схема обаче крайният резултат е, че сортът „Урал“, с който рафинерията работи излиза с 10,6% по-скъп дори от „Брент“.

Лабораторията е анализирала периода между 2006 и 2014 г., по данни предоставени от Агенция "Митници", и е установила, че разминаванията между суровия петрол, внасян от Русия чрез посредническа фирма, регистрирана в Швейцария, и цената, която се регистрира в България е със средногодишно разминаване от 13,27%. Това позволява на гиганта да отчита всяка година по-високи разходи, а за засечения период от осем година

сумата набъбва до 6 871.7 млн. лв.

Екипът на Костов предлага и мерки срещу престъпното източване на държавата като настоява за спешна ревизия на Агенцията за държавна и финансова инспекция, която да обхване периода от приватизацията на рафинерията до сега. Така ще се засекат с точност укритите печалби и неправомерно взетият данъчен кредит от ДДС. Освен това финансовото министерство и НАП да представят иск срещу „Лукойл“ за нанесени финансови щети на държавата.

Още преди година Faktor.bg писа за далаверите и вечната загуба, на която излиза счетоводно „Лукойл“ - виж ТУК. За далавери в рафинерията алармира непрекъснато и лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Вижте ТУК целия доклад на ръководената от Костов лаборатория.