Червен експерт прогнозира: Затварят 5-ти блок на "Козлодуй"?

Причината е, че удължаването на неговия живот зависи изцяло от Русия

Бившият заместник-министър на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев заяви в Добрич, че има информация как 5-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще бъде затворен.

Носят се непотвърдени информации, че животът на 5-и блок в Козлодуй няма да бъде продължен. Тъй като той изцяло зависи от Русия, казва червеният депутат, цитиран от БНР. 

Според Куюмджиев, основната причина за високата цена на тока, са възобновяемите енергийни източници. Калкулацията на американските ТЕЦ-ове показва, че ТЕЦ „Марица Изток 1“ продава на регулирания пазар на 201 лева мегаватчаса, ТЕЦ „Марица Изток 3“ на 130 лева мегаватчаса. Средната цена на слънчевите централи е 480 лева за мегаватчаса. Средната цена на вятърните централи е 180 лева за мегават-часа. За сравнение, „Козлодуй“ работи на 48 и когато се включат тези огромни като количество мощности, цената отива нагоре. Единственият път да се стабилизира цената, е развалянето на договорите с американските ТЕЦ-ове или изкупуването им и много по-тежка регулация на слънчевите и вятърните централи.