Лазар Лазаров: Парите в пътната агенция идват с бързината на охлюва

От 230 млн. от винетни такси само 105 влизат в бюджета на АПИ

Символиката на охлюва го видях в начина по който идват парите в АПИ. Това заяви шефът на Агенция пътна инфраструктура (АПИ) Лазар Лазаров след репортаж на Нова ТВ, който показа тежкото състояние, в което се намират част от АМ „Тракия“ и „Хемус“.

Той подчерта, че този сектор е недофинансиран от десетилетия. Трябва всички пари от винетни такси да отиват за поддържане на пътищата. 220 – 230 млн. лева се събират на година, но те отиват в държавния бюджет. А в АПИ идват само 105 млн., които не са достатъчни да се поддържа инфраструктурата в страната.

По-добре да търпя критики от хора, които карат с 150 км., отколкото от почернени майки. Хората трябва да има чувство за самосъхранение. Но след като не можем да си имаме магистрали, да не ги правим.

Трябва да имаме претенция, да не се примиряваме, защото отиваме към по-лошо. Но с тази мярка – ограничение на скоростта, имаме две цели – да повишим вниманието на гражданите и второ – да им напомним на шофьорите, че трябва да карат с пътните условия. Когато имаме хубава инфраструктура, хубави автомагистрали, тогава ще имаме и бизнес, и развитие на икономиката, и по-висок ръст в туризма. Ние трябва като общество да си оправим пътищата. Затова не приемам за резонно, когато хората казват - по-добре да ми дадат 100 лева, пътищата мен не ме интересуват. Всички плачат за добри пътища. Защо свързвате пътната инфраструктура на тази държава с политическия живот? Проблемът е масов в цял свят. Ние контактуваме със западни експерти, с аналогични агенции. Те казват – не поставите ли остро въпроса, никой няма да ви обърне внимание. Тя е важна за бизнеса и икономиката на всяка нормална държава. Затова няма престана да поставям този проблем, защото съм убеден, че ние също имаме нужда от добра автомагистрали и инфраструктура, посочи още Лазаров.