​Илиян Василев: Олигарси се опитват да разкешат зад гърба на Василев активите на КТБ

Умишленото бездействие на БНБ, на прокуратура и ДАНС, плюс синдиците, плюс данъчните институции създадоха кризата в КТБ

Олелия има около КТБ, но сега сме свидетели на важния етап в сюжета около тази банка – да се кашират всички усилия да бъдат разпределени един активи на бившите партньори зад гърба на Цветан Василев. Това заяви по Нова ТВ експертът Илиян Василев.

Държавата и институциите бяха пасивни за сагата КТБ, а големият проблем бе в поставянето на диагнозата и как да се реши този проблеми. От гледна точка на обществения интерес тази банка трябваше да бъде одържавена, а всички заинтересовани лица, очаквали да получат пай от баницата, тоест една група хора, наречени олигарси, да останат без контрол, добави Василев.

Той обясни, че умишлено е било внушено на обществото, че банката е била ограбена, а държавата и институции не са били активни в действията и затова се е стигнало до днешната ситуация.

Политиците закъсняха със създаването на правната рамка, много отдавна можеше банката да бъде одържавена, а олигарсите да останат навън. Доста от големите активи няма да преминат нито у Василев, у Луврие. Целият проблем на КТБ е умишленото бездействие на БНБ, на прокуратура и ДАНС, плюс синдиците, плюс данъчните институции и медиите, които бяха спонсорирани от тази банки. Когато цялата тази система не работи и се правят чрез медиите внушения, че КТБ няма активи, така се стигна до огромната сметка от над 4 милиарда, която получи държавата и тя не е цялата. Държавата предстои да бъде страна по дела в международни съдилища, за които също ще трябва да плаща. Затова още сега е добре да влезе горският в държавата и да се видят какви са дефицитете в ДАНС и прокуратурата и другите институции. Защото ние живеем в стъклен дом, нещата като отидат в европейските съдилища – там всичко лъсва, за това обаче пак плаща държавата.

Според Илиян Василев все още има шанс част от активите на КТБ да бъдат спасени за обществото и държавата. Затова той смята, че синдиците, които влязоха вчера в банката, могат да свършат добра работа.

Трябва да дадем кредит на доверие на синдиците. Те могат да свършат добра работа - например, могат да оспорят прихващанията. Но за това да ги съдим по реалните дела, смята още Илиян Василев.