Евродепутат призова Европейската банка да улесни кредитирането за бизнеса

Ева Паунова участва в дебата за годишния доклад на Европейската централна банка за 2013 г.

"Европейската централна банка трябва да стимулира кредитирането, което е основният източник на финанси за бизнеса в Европа." Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по време на дебата за годишния доклад на Европейската централна банка за 2013 г., съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

 Дискусията се проведе по време на кратката пленарна сесия на Европейския парламент в Брюксел на 25 февруари. Ева Паунова посочи, че ситуацията по отношение на банковото кредитиране в Европа е незадоволителна, което се дължи на банковата задлъжнялост в страните-членки. Това свито кредитиране е проблематично за бизнеса, тъй като алтернативните източници на финанси, като например тези от капиталови пазари, не предоставят достатъчно средства.

"Европейската централна банка обаче вече предприема мерки, които ще действат като мощен инструмент, за да бъдат улеснени новите кредитни потоци към реалната икономика", сподели българският евродепутат. Изказването на Паунова беше по повод усилията на европейския орган да повиши банковото кредитиране. През септември 2014 година Банката значително намали лихвените си нива, а преди няколко седмици този орган на ЕС взе решение да предоставя четиригодишни заеми на банките при условие, че те ще увеличат кредитирането за бизнеса. Ева Паунова призова ЕЦБ и европейските институции да придружат тези мерки с допълнителни гаранционни механизми, които могат допълнително да стимулират кредитирането.