Харизанова: Спекулация е, че токът ще скача с 20%

Зам.-председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова опроверга твърденията, че токът ще поскъпне с 20% и ги нарече

След днешното открито заседание на регулатора тя поясни, че до този момент нито едно ЕРП не е подало в комисията ценово предложение.

Харитонова обаче прогнозира евентуално поскъпване на парното заради промените в Закона за енергетика, според които НЕК вече няма да изкупува от ТЕЦ-овете токът, произведен по неефктивен способ.

Вече има битов потребител, който си купува ток по пазарни цени, съобщи Евгения Харитонова и предупреди битовите клиенти, които още сега искат да излязат на свободния пазар, внимателно да избират търговците.

Трябва да си намерим добри търговци, защото, като търговецът ни в един момент реши, че не му е интересно на мене да ми доставя, той може да се откаже. Има някакви договори, те ще се изпълнят. Но в едни оммент оставаш на достачвки от последна инстанция. Ценита на доставчика от последна инстанция, 1 -2 месеца, докато се прехвърли на друг достчавчик, цените на доставчика от последна инстанция са по-високи, заяви Харитонова.

Въпреки че възможността да се излезе на свободния пазар на електроенергия съществува от 2007-а, очакването е, че пълната либерализация ще стане в края на тази година.