Дянков: Не мога да живея с 620 лева на месец

Пети сме в Европа по икономически растеж, макар и с половин процент, но ние сме пред много други държави. Проблемът е, че ние не можем бързо да достигнем Германия и Швейцария по стандарт.

Това обяви по Нова ТВ финансовият министър Симеон Дянков, който през целия мандат на ГЕРБ се оказа един от най-критикуваните членове на правителството заради рестриктивната му политика на доходите.

На зрителски въпрос Дянков отговори, че не може да кара семейството му само с 620 лв. на месец, като обясни, че плащал само 1000 лв. за наем, 500 лв. за вода, електричество и комуникации и т.н. 

Няма магия, с която  да стигнем по доходи богатите. Трябва да търпим и година след година да вдигаме доходите си, посъветва Дянков мизерстващите българи, които се чудят как да оцеляват.

Той изтъкна, че здравеопазването е най-яловият и нереформиран сектор. За три години правителството е изляло в тази сфера 2.8 млрд. лева или със 700 млн. на година повече, но въпреки това хората не са усетили добрите резултати. Според него вината за тази ситуация била на БЛС, на пациентските организации и на министерството на здравеопазването. От тях трябвало да дойдат идеите и предложеният за реформа, за да има резултати.

Финансовият  министър посочи като положителен пример министъра на културата Рашидов, който го убедил, че иска повече пари, за да се бори с чалгата.

А за да се случи това, трябва да има повече предлагане на култура, посочи Дянков. 

Според него с 40% вече се вдигнала посещаемостта в театрите. Но въпреки излятите пари такъв ефект в здравеопазването нямало.

Министърът защити още веднъж идеята на ГЕРБ ще инвестират повече пари за строеж на детски градини, защото така предлагали една допълнителна услуга за майките и им давали възможност да се върнат бързо на работа. Точно тази стратегия на ГЕРБ е изключително критикувана от опозицията, защото се твърди, че от строителство управляващите могат  да взимат комисионни, а от майките няма как да прибират пари.

По думите на Дянков исканият вот на недоверие към правителството нямал да успее. Единствено щял да мобилизира електората на ДПС и БСП.