Левон Хампарцумян: Ако се скача срещу всеки опит за промяна, реформи няма да има

Аз съм за лева, валутният борд е стабилен, гръцките банки в България - също, увери банкерът

Гръцките банки в България са регулирани по местните правила. Каквото и да става в Гърция, те са стабилни, увери в сутрешния блок на бТВ председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян. "Има технологии, по които те могат да бъдат отрязани от случващото се в Гърция. Но това са драматични събития, от които ние сме доста далече", уточни той. 

Помолен да коментира дали да си съхраняваме парите в банките в евро или в лева, банкерът обясни: „Бих препоръчал на хора, които имат нормални спестявания, да не правят валутни спекулации. Няма никаква опасност нито за валутния борд, нито нищо. Аз съм за лева“.

На въпрос как би коментирал следизборната ситуация в Гърция, Хампарцумян отговори: "Нека да разделим популистките политически обещания и действителността. Гърция дали бърка, ще трябва да ги питате тях, но след 6 месеца, след година."

На въпрос как ще коментира и политическата обстановка в България, шефът на "Уникредит бул банк" посочи, че кабинетът " Борисов 2" е относително младо правителство, опипва възможностите, и се надява, че ако има достатъчно публичен натиск, реформите ще се направят. Но ако обществото, в това число медии и всички, които скачат срещу всеки опит за промяна, продължават по този начин, реформа няма да има. Това шарено правителство относително по-трудно ще взима тези решения, категоричен е Хампарцумян.

Той засегна и казуса КТБ: „Цветан Василев и неговите директори са най-виновни, от там насетне кой не ги е хванал навреме, е друг въпрос“.