Анализатори: Кредитите през 2015 ще поевтиняват

Статистиката на БНБ показва още поевтиняване на депозитите на бизнеса в лева и на гражданите в евро

Статистика на Българската народна банка (БНБ), обявена днес показва, че и през декември 2014 г. лихвите по кредитите за домакинствата са продължили да намаляват. Изключение правят само потребителските заеми в лева, които поскъпват. Поевтиняват и кредитите за бизнеса над 1 млн. евро, докато заеми за по-малки суми са с по-високи лихви.

Според анализатори лихвите по кредитите за домакинствата и за бизнеса ще продължат да намаляват през първите месеци на 2015 г. В същото време банките вероятно ще затегнат отпускането на заеми за фирмите. Причината е, че банките с български собственици, които бяха сред най-активните в този сегмент на пазара, свиват кредитирането след кризата с КТБ и ПИБ от миналата година. В същото време част от фирмите не изпълняват критериите на банките с чужди собственици, за да получат финансиране.

Статистиката на БНБ показва още поевтиняване на депозитите на бизнеса в лева и на гражданите в евро. През декември средната цена на новите срочни влогове за фирмите е намаляла с 0.15 п.п. спрямо ноември и е била 1.3%. При продуктите в евро тя е 1.37 на сто, а повишението е с 0.36 п.п.

Средната лихва по депозитите на домакинствата в лева през декември е била 2.63%, а по тези в евро - 2.16 на сто. Лихвените нива по влоговете паднаха до рекордни стойности в края на годината, като при някои банки и отделни продукти бяха около 1 на сто. Това се обясняваше с отнемането на лиценза на КТБ и изплащането на 3.6 млрд. лв. гарантирани депозити в банката. По-голямата част от тази сума остана в банковата система, което доведе и до драстично намаление на лихвите по влоговете.