​Петкова: Сваляме заплатите в дружеството “Южен поток”, не даваме и стотинка за проекта

Аз съм против шистовия газ, позицията на правителството не е променена и мораториумът не е свален

Предстоят да бъде направени трудни реформи в енергетиката. В момента се водят преговори с двете американски централи – “Марица” едно и три, за предоговаряне на условията с тях. Така се надявам да повлияем пряко на свиването на дефицита на НЕК , което да доведе и до редукция в цената тока за потребителите. Това обясни по БНТ енергийният министър Теменужка Петкова.

Тя отново заяви, че на този етап не са получили официално уведомление от “Газпром”, че проектът “Южен поток” е спрян, въпреки че това беше декларирано публично от руска страна.

ЮП- България е търговско дружество и правителството няма как да се намеси в техните финансови операции.

Когато говорим за проекта “Южен поток” са важни две неща. Първо, този проект има значението и е важен за България, от гледна точка на диверсификацията на маршрутите, положително ще се отрази на икономиката. Но може да се случи само при спазване на европейското законодателство. Що се отнася до дружеството “Южен поток – България”, то няма как да бъде ликвидирано. Това е частно дружество и правителството няма как да се намесва в неговата финансова и друга политика, но пари от държавата за проекта не се плащат. Освен това правителството предупреди с официално писмо ръководството му да редуцира заплатите на служителите си до нива, които да бъдат изравнение със средните в сектор енергетика, посочи енергийният министър.

Тя обясни, че след посещението на държавният секретар на САЩ Джон Кери е било обсъдено да бъдат създадени няколко работни групи, една от които ще бъде и в сектор енергетика, което според Петкова е в интерес на страната ни.

САЩ са стратегически инвеститор в България. Знае се, че едни от сериозните проблеми в този сектор е между НЕК и американските централи, към които компанията има големи задължения. Към настоящия момент НЕК няма възможност да се разплати финансово с американските централи. С американския експерт ще се опитаме да намерим решение на този сериозен проблем, подчерта тя.

Теменужка Петкова заяви и категоричната позиция на кабинета по темата за шистовия газ: Аз съм против шистовия газ, позицията на правителството не е променена и мораториумът не е свален.