България - страната в ЕС, която губи най-много от контрабанда на цигари

България е държавата-членка на ЕС, в която облагането на тютюневите изделия има най-голямо значение за изпълнението на държавния бюджет, защото има най-голям принос за фиска в сравнение с другите страни-членки на ЕС,

България е страната в ЕС, която губи най-много от контрабанда на цигари. Това показва анализ на Индъстри Уоч. Контрабандата цигари коства на фиска 1,6%-2% от общите данъчни приходи, сочат данните. По този показател се различаваме три пъти от Румъния и Полша например, 10 пъти от Германия и 16 пъти колкото от Холандия.

България е държавата-членка на ЕС, в която облагането на тютюневите изделия има най-голямо значение за изпълнението на държавния бюджет, защото има най-голям принос за фиска в сравнение с другите страни, посочват още от Индъстри Уоч. Акцизите върху тютюневите изделия генерират над 8% от данъчните постъпления в България, а ДДС върху цигарите носи 2,1% от данъчните приходи. Общият фискален принос на тютюневите изделия в България възлиза на над 10% от данъчните постъпления.

В сравнителен план несъбраните приходи от контрабанда надхвърлят или значително доближават редица важни разходни програми. В избраните сравнения на база на проектобюджета за 2015 г. се вижда, че те например надхвърлят общите разходи за месечни помощи за деца или че са 10-кратно повече от общите разходи за превоз на ученици и безплатни учебници.

Същевременно, данните от МВР и Агенция "Митници" показват рязък спад в заловените контрабандни количества цигари през 2012 и 2013 година. За 2013 г. спадът спрямо предходната година е двоен, а спрямо 2010 – близо 6 пъти. Не така стои въпросът с тютюна за пушене, където наблюдаваме значителен ръст от близо 7 пъти в заловените от Агенция “Митници” количества през 2013 г.