​Избор на пенсионен фонд - докато „смъртта ги раздели”

Има ли свободи права при гласуваните пенсионни промени

Мартин Димитров*

Според промените гласувани от ГЕРБ и ДПС се казва, че тези граждани, които се осигуряват за първи път, ако не изберат частен фонд през първата година, отиват служебно в НОИ, докато „смъртта ги раздели”. Тоест тези хора никога няма да са отправили лично искане за прехвърляне в НОИ, а държавата административно и служебно ще ги изпраща там. През 2013 г. около 45% или 43 000 души не са си избрали сами частен пенсионен фонд и са били разпределени на случаен принцип в частен фонд. Във всеки един момент след това обаче, могат да изберат частен фонд и да го сменят и всяка година, ако трябва. Според промените на ГЕРБ и ДПС през 2015 г. между 40 000 и 50 000 души ще бъдат пратени служебно в НОИ без право на връщане до края на живота им. Един млад човек, когато започва своята трудова кариера, има много предизвикателства през първата година и ако не се усети да избере частен пенсионен фонд, никога няма да може да го направи.

Казано по-ясно ГЕРБ и ДПС формулират свободния избор така&

всички пътища водят към НОИ,

като никой не може да се върне обратно.

За хората, които имат частен фонд се дава възможност да се прехвърлят в НОИ, но отново няма връщане обратно и пак е приложен принципът, докато „смъртта ги раздели”.

Това е все едно, ако не си ползваш колата една година, да ти я конфискува държавата без право на връщане или ако не използваш твои пари в банка известно време да се конфискуват в даден момент.

Понеже беше направено сравнение с телевизор и ни беше казано, че така ще можем да гледаме повече канали, всъщност който се прехвърли към НОИ ще може да гледа един канал за цял живот. Тоест вместо повече избор, ограничение в избора.

Нелепо е цялата история да се нарича свобода на избора. Свободата на избора предполага да можеш да отидеш и да се върнеш, да поправиш грешка, ако си сбъркал. Въобще, за да има свобода на избора, трябва да има движение във всички посоки.

*Коментарът е публикуван на Фейсбук страницата на автора.