Българска делегация отива в Москва да преговаря за "Южен поток"

Според министър Лукарски, цитиран от руски медии, България никога не е искала да спира проекта

Делегация на правителството на България ще посети Москва на 19 декември за преговори с руския министър на енергетиката Александър Новак за възможността за продължаване на строителството на газопровода „Южен поток“. Това съобщи министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на търговско-икономическия форум на страните от Централна и Източна Европа и Китай, който се провежда в Белград.

„България никога не е възнамерявала да спира проекта „Южен поток“, ние винаги сме искали той да бъде реализиран. Искаме да чуем официалната позиция на министъра на енергетиката на Русия за този проект“, каза министърът, цитиран от РИА Новости.

По изказването на Лукарски става ясно, че позицията на България е, че „Южен поток“ може да бъде приведен в съответствие с европейските директиви и законодателство.  На 1 декември руският президент Владимир Путин заяви при посещението си в Турция, че при настоящите условия Русия не може да продължи реализацията на „Южен поток“, включително и заради неконструктивната позиция на ЕС. Путин посочи, че до момента не е получено разрешение от България за навлизането на проекта в изключителната икономическа зона на страната, припомня руската агенция.